Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar upprörda när eleverna akutflyttas

/
  • På mötet på onsdagskvällen deltog föräldrar, bybor, pensionerade lärare, lokalpolitiker och skolchefen.
  • Skolchef Inger Norman (mitten) säger att flytten till Hedäng är det enda sättet att säkra barnens kunskapsnivå.
  • Många av föräldrarna var oroliga för att flytten bara är början på en nedläggning av Hammarby skola.
  • Hammarby skola har funnits sedan 1899.

Beslutet att akutflytta elever från Hammarby skola till Hedängsskolan i Storvik,
som GD tidigare skrivit om
, har upprört många föräldrar i Hammarby. På onsdagskvällen hölls ett möte mellan bybor, lokalpolitiker och skolchefen om hur situationen ska lösas.

Annons

Läs mer om lärarkrisen: Mer än hälften av Sandvikens speciallärare i pension inom tio år

Alla är överens problemformuleringen – det saknas behöriga lärare på Hammarby skola. Årskurs sex lever i dagsläget inte upp till betygskraven och av vikarierna finns ingen som är behörig. När en lärare dessutom sade upp sig för ett antal veckor sedan blev situationen akut.

Rektor Mariana Elfving tog tillsammans med skolchef Inger Norman beslut om att som en nödåtgärd flytta barnen i fyran, femman och sexan till Hedängskolan i Storvik. Beslutet meddelades på ett möte förra veckan, något som upprört många föräldrar.

– Vi tycker att man gått alldeles för fort fram och inte haft någon dialog med oss som har barn på Hammarby skola, säger Maria Lindén som bor i byn. Dels fick vi ingen förvarning om att mötet skulle handla om en flytt av halva skolan, dels verkar det som att beslutet redan är taget utan vår chans att påverka. Vi vill försöka komma fram till en annan lösning där barnen får vara kvar i Hammarby skola.

En stor farhåga som luftades på onsdagens möte var att flytten av barnen till Hedäng skulle vara början på en nedläggning av skolan, som funnits sedan 1899. Detta tillbakavisas dock av politiker.

– Det finns inte på kartan att lägga ner någon skola, sa Olle Vistbacka (S), vice ordförande i Kunskapsnämnden.

Läs mer: Huggsexan om lärare har bara börjat

Många påtalade också det orättvisa i att det är barnen som tvingas flytta på sig och pendla när det saknas lärare. Flera av föräldrarna vill hellre se en lösning i form av att en lärare från exempelvis Storvik börjar undervisa på Hammarby skola i utbyte mot ett lönepåslag. Men enligt skolchef Inger Norman är det inte möjligt.

– Det här är den enda lösning jag kunnat hitta. Jag tycker inte att det känns okej att eleverna inte får den undervisning de bör ha under flera veckor till medan vi letar efter en ny lärare, säger hon.

Hur rekryteringen av nya lärare till Hammarby skola ska lösas i framtiden är inte klart.

Läs också: Allt fler utländska lärare vill jobba inom den svenska skolan

Mer läsning

Annons