Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hagamannen: Rädslan kan inte beskrivas

Inför ett stort medieuppbåd berättade Niklas Lindgren om den lördag i augusti då han blev misshandlad med en golfklubba i Övertorneå. Han tror aldrig han kommer våga flytta tillbaka.

Annons

– Rädslan när man ligger ner och blir misshandlad, den går inte att beskriva, berättade Niklas Lindgren, som i media även har kallats för "Hagamannen" och som tidigare dömts för våldtäkter, försök till våldtäker och mordförsök i Umeå.

Händelsen den 22 augusti i somras, berättar han, har tvingat honom att leva ett tillbakadraget liv. Hans skolgång har blivit förstörd, hans framtid är oviss och han känner sig ständigt orolig.

– Det omöjliggjorde för mig att bo i Övertorneå. Dagen efter tömde jag min lägenhet och åkte därifrån. Den här händelsen följer mig varje dag.

Vid misshandeln knäcktes hans näsben, en tand sprack och han fick sår över stora delar av överkroppen, huvudet och ansiktet. Därtill en trolig hjärnskakning som medför att han fortfarande lider av yrsel.

Han lät lugn och samlad när han redogjorde för sina minnen. Av säkerhetsskäl hade han begärt att få delta via en videolänk, så att bara rösten hördes.

När han flyttade till Övertorneå för att börja på en utbildning efter att han avtjänat sitt fängelsestraff hörde han hur det tisslades och tasslades om honom. I och runt elevhemmet hade det dock varit relativt lugnt ditintills, men just denna lördag såg han vid lunchtid en ung man hoppa upp och kika in genom fönstret. När han tittade ut såg han totalt tre män.

Tre kvart senare då han gick ut mot parkeringen för att möta sin kontaktperson, la han märke till några personer vid en bil, varav en höll i en golfklubba. Plötsligt hörde han någon ropa "Du ditt jävla äckel, vi ska döda dig!"

– Sedan small det bara till, berättar han.

– Det här är ett angrepp inte bara mot målsäganden utan också mot demokratin – de har tagit lagen i egna händer, dundrade målsägandebiträdet, advokat Marko Tuhkanen.

Han och hans klient har inkommit med ett skadeståndsanspråk på cirka 175 000 kronor, varav en stor del avser förlorad arbetsinkomst. Summan är uträknad med hänsyn till att Niklas Lindgren har blivit försenad i sin skolgång med minst ett halvår och därför kommer att gå miste om avsevärda löneintäkter – något de tilltalades advokater ifrågasatte.

– Finns det någon speciell arbetsgivare som har head-huntat just den här arbetstagaren till sitt företag, undrade 24-åringens försvarsadvokat Jens Arnhof syrligt.

Alla de tre tilltalade männen, 21, 23 och 24 år gamla, förnekade gärningen och kunde inte, alternativt avstod från, att peka ut någon annan gärningsman, vilket gjorde det svårt för åklagaren att bringa någon klarhet i händelseförloppet. Rättegången fortsätter under tisdagen.

Ulrika Vallgårda

Mer läsning

Annons