Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jiaman sätter Gävle på kartan

/
  • Future Position X utvecklar positionsbaserade tjänster, medier och lösningar för framtidens gröna samhälle och den smarta staden.
  • – Jag hoppas att jag kan stanna i Gävle. Jag saknar Kina och är rädd att missa alla förändringar som pågår, men känner att jag har mycket att bidra med här, säger Jiaman Tang.

För sju år sedan kom Jiaman Tang som utbytesstudent till Högskolan i Gävle. Här korsades hennes vägar med Future Position X (FPX), ett kluster som arbetar med geografisk informationsteknik. Idag sammanlänkar hon och sköter kontakten mellan FPX:s kunder och den internationella marknaden.

Annons

Det är inte helt enkelt att greppa vad 26-åriga Jiaman Tang egentligen sysslar med här ute i Teknikparken. Säkert är i alla fall att hon har många bollar i luften – och får en annan att ifrågasätta den egna ambitionsnivån.

– Jag hjälper bland annat företag i Gävleborg att ta sig fram på nya marknader, genom att koppla ihop dem med aktörer som är intresserade av deras produkter eller lösningar i andra länder, förklarar Jiaman Tang pedagogiskt.

Det låter logiskt, för på hennes visitkort står det faktiskt "International Relations Manager, Future Position X". Här informeras mottagaren även om att FPX är ett ledande kluster för innovativ och ökad användning av geografisk informationsteknik (GIS).

– GIS finns i allt vi gör. Det handlar om vår position och hur smarta tekniska lösningar kan hjälpa oss. Som att samla information om vägar för att förbättra transporter, eller bara en karta i mobilen. Allt vi gör är med fokus på miljön, säger Jiaman Tang.

Vägen till en anställning inom FPX startade för sju år sedan. När Jiaman Tang fick chansen att lämna sin medelstora stad – med kinesiska mått mätt – för att studera utomlands föll valet på Högskolan i Gävle. Sverige var ett bra land ekonomiskt sett, och föräldrarna kände sig trygga med att släppa iväg sin ensamma dotter till Norden.

– I början var jag lite rädd för skogen, den var ju helt tom på folk! Men nu picknickar jag med vännerna, åker båt eller tar en tur med skidor så fort jag får chansen.

Idag har hon redan en kandidatexamen mot industriell organisation och logistik, och har precis avklarat sin master i företagsekonomi.

– I Kina är resurserna små, konkurrensen hård och skolan disciplinerad. En triangel där alla vill uppåt! Sverige är mycket öppnare, här mäter vi inte människors värde efter hur framgångsrika de är, eller om de har ett fint hus och en bil.

Det var just genom ett studiebesök i skolan hon kom i kontakt med sin nuvarande arbetsgivare.

– Jag blev så glad över att de tänkte satsa mot Kina, och då sa de åt mig att återkoppla till dem. Och det gjorde jag, såklart!

Många av hennes studiekamrater var liksom henne själv på utbyte, och valde att åka hem efter studierna. Då hade Jiaman Tang redan ett bra jobb, och en känsla av att kunna göra mer i Sverige än i Kina.

– Jag arbetar inte tekniskt, utan med kontakter mot både Kina och andra länder. Jag jobbar med så många företag inom olika området att jag måste lära mig nya saker hela tiden, vilket passar mig perfekt.

Hon tycker att Sverige har en stark support för innovation, inte minst regionalt, och är imponerad över hur hårt Landstinget och kommunen arbetar för att utveckla Gävleborg.

– Jag har träffat och arbetat med så många människor i olika projekt. De har gjort ett starkt intryckt på mig och jag känner ett ansvar för att vara med i utvecklingen. Visst saknar jag Kina, men Gävle har blivit mitt andra hem, säger Jiaman Tang.

Mer läsning

Annons