Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så slipper du gå vilse i bärskogen

Bär och svamp lockar många till skogs, men det är lätt gå vilse och det kan vara farligt att lita på sin smarta telefon. Med några enkla moment minskar du risken att försvinna.

Annons

– Är man ute i skogen och letar svamp och bär kan man gå långt med näsan i marken och plötsligt upptäcker man att man är vilse. Man ska titta upp då och då och orientera sig mot landmärken, exempelvis ett berg eller en kraftledning, säger Martin Lundin, poliskommissarie vid polisens utvecklingsavdelning.

Martin Lundin rekommenderar även att ta med en karta och en kompass, och att inte förlita sig på sin mobiltelefon.

– Det är inte säkert det finns täckning, och en mobiltelefon kan laddas ur eller man kan tappa den. Den ger en falsk trygghet, säger han.

Då en person anmäls försvunnen inleds en kamp mot klockan. Polisen kan besluta om så kallad statlig räddningstjänst och plocka in resurser som exempelvis helikoptrar och hemvärn.

– Men ett stort problem är att veta var man ska börja leta. Därför är det väldigt viktigt att meddela anhöriga eller lämna en lapp i bostaden om när man åkte ut och i vilket område man ska vara. Det är betydligt lättare att börja leta vid en bil på en skogsväg än om man inte vet någonting, säger Martin Lundin.

Mer läsning

Annons