Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

San Francisco-resorna: Andra gör det också – amerikanskt sjukhus utvecklar vården i Halland för 15 miljoner kronor

/
  • Region Halland har inlett ett samarbete med sjukhuset Brigham and Women's Hospital i Boston. Bara under första året av tre beräknas kostnaden landa på 15 miljoner kronor.

Region Gävleborgs resor till det amerikanska vårdbolaget Kaiser Permanente har väckt stor debatt. Men regionen är inte ensam om att vända sig till amerikanerna för att få hjälp.
Nu har Region Halland bestämt sig för att satsa minst 15 miljoner kronor på att samarbete med ett sjukhus i Boston.

Annons

Lokala medier har noga följt Region Hallands väg till avtalet med sjukhuset Brigham and Women's Hospital i Boston. Diskussionen påminner om den som nu pågår i Gävleborg kring de resor för drygt fem miljoner kronor som Region Gävleborg gjort till San Francisco för att hitta inspiration till ett nytt och mer konstadseffektivt arbete inom länets sjukvård.

Läs mer: Miljoner på USA-besök: Därför reser Region Gävleborg till San Francisco

I Halland har en enig regionstyrelse bestämt sig för att inleda ett samarbete med sjukhuset i Boston. Enligt regionstyrelsen finns det mycket att lära av amerikanerna och samarbetsavtalet gäller i tre år. Bara under första året kan avtalet kosta regionen 15 miljoner kronor.

– Sedan får vi se vilken kostnadsvolym det blir de kommande åren. Det är inte mycket pengar med tanke på att vi har en budget på nio miljarder kronor om året, säger regionrådet Mats Eriksson (M).

I regionen finns politisk enighet om framtidsarbetet inom vården, men i den allmänna debatten har Boston-samarbetet diskuterats och kritiserats.

– Här är det mest kostnaden för resan som har upprört allmänheten. En delegation på tio personer reste till Boston för 200 000 kronor. Men själva avtalet har det inte varit mycket debatt om. Vi har försökt att förklara det, men har väl inte lyckats så väl, säger Mats Eriksson.

Läs mer: Sjukvårdspartiet avstår USA-resan – tycker att det är dyrt och onödigt

Trots att den halländska sjukvården redan rankas som en av de bästa i Sverige, vill Region Halland att den ska bli ännu bättre. Studiebesök i Ängelholm, Jönköping och Linköping, räcker inte. Det är amerikanerna som sitter på den kunskap Region Halland vill åt.

– Vi ligger i framkant i landet och vill utvecklas till nästa steg. Den kompetens som finns i Boston går inte att hitta i Sverige vill jag påstå. Har man varit där och sett det de gör förstår man att det inte finns något likande här, säger Mats Eriksson.

På Högskolan i Halmstad bedrivs forskning om kompetensutveckling inom vård- och omsorg, men Mats Eriksson framhåller att regionen genom Brigham and Women´s Hospital får tillgång till den forskning som bedrivs på prestigefyllda Harvard University.

Läs mer: Lönnbark fann vårdens framtid i USA

Bostonsjukhusets stora styrka är ekonomisk analys och kostnadseffektivitet. Under förra året lyckades sjukhuset vårda sju procent fler patienter utan att fler behövde läggas in. Region Halland vill hitta smartare sätt att bättre och snabbare behandla sina patienter. Mats Eriksson är liksom andra regionpolitiker i landet oroad över den kraftiga kostnadsutvecklingen inom sjukvården.

– Hela västvärlden jagar en lösning på det här och i Boston har man lyckats göra det med den modell och organisation man har, säger han.

Likt Gävleborg har det också kommit invändningar från personalen om att den kompetens och utvecklingsvilja som finns på golvet inte tas om hand av regionen ordentligt.

– Fast vi tar tillvara på den kompetensen också, det gör vi, säger Mats Eriksson.

Granskning: REGION GÄVLEBORGS STUDIERESOR

Regiondirektörernas USA-resor som alla pratar om – kostat 5,3 miljoner hittills

Här är listan på regioneliten som besökt San Francisco upp till åtta gånger

Regionen bjöd privata vårdbolag på USA-resa: "Det var värt att betala"

Läkarens kritik mot USA-resorna: "Hittills inte gett något avtryck"

Mer läsning

Annons