Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta en fika i naturen

/

Länets natur- och kulturreservat är bortglömda skatter tycker länsstyrelsen.
Med en utflyktsguide hoppas de locka fler att upptäcka dem.

Annons

Länets drygt 170 naturreservat, tre kulturreservat och två nationalparker för en alltför undanskymd tillvaro anser länsstyrelsen.

Naturinformatör Karin Brolin konstaterar att långt ifrån alla känner till dem och vet att de finns listade på deras hemsida. Därför har de nu valt ut 29 och lyfter fram dem i en guide.

– Tanken är att vi vill få fler att hitta hit, säger Karin Brolin.

Hennes egen favorit är Axmar, som är både ett natur- och kulturreservat, för bruksmiljön och kustläget med fina paddelvatten.

Guiden tipsar även om den skyltade natur- och kulturvandringen, kanalerna och spegeldammen i den engelska parken och hamnen på Kusön.

Men det finns mer i Axmar, som länsstyrelsen valt som skyltfönster för guidelanseringen. Bland andra Gävle kommun och föreningen Hyttan har också satsat på att lansera den gamla bruksmiljön och naturen omkríng som besöksmål.

Även undervattensvärlden, med tång och vrak, kan beskådas, från båt eller med dykardräkt.

I ett av sädesmagasinen intill parkeringen finns också en ny utställning om sjöfartshistorien och vraken som ligger i vattnet utanför kusten.

Men vi väljer i stället en skogspromenad längs Kuststigen, utmärkt med gula markeringar. I skogen blommar nävor och smörblommor, det är kart på hallonen och lite längre fram växer slåtterblommor i strandkanten.

Nu är vi utanför naturreservatet, men även i vissa av naturreservaten kan det ibland vara okej att plocka blommor och bär för husbehov berättar Karin Brolin.

Några spänger och en konvaljdunge senare är vi fram vid Lenängsviken, där rester av en gammal träpråm sticker upp ur vassen. Uppåt tio pråmar hörde till bruket fram till dess att det lade ner 1927.

– Då parkerade man pråmarna i vassen, säger Karin Brolin.

Där blev de stående.

Då var det bofast befolkning på Kusön, som skymtar bort över vattnet. I dag, när det är gott om hus på många kuststräckor, är Axmars träd- och Östersjöfyllda vyer med bara en och annan sommarstuga, något extra tycker Karin Brolin.

– Det är lite exceptionellt.

De 29 utvalda utflyktsmålen är valda för att representera olika delar av länets natur: berg och kust, fågelsjöar och skogar. Det är också tips både för den som vill ha otillgänglig vildmark och den som behöver ha lättframkomliga vägar.

Nio av tipsen ligger i Gästrikland, övriga tjugo i Hälsingland. Fyra av Gävle kommuns 36 naturreservat är med, förutom Axmar även Gåsholma, Testeboån och Bredforsen.

Varje område presenteras och man får en vägbeskrivning för bil. Länsstyrelsen tipsar också om sevärda platser, djur och växter.

– Man ska njuta i naturen, som att äta i naturen, säger Karin Brolin, som tycker att man kan ta med fikatermos.

Mer läsning