Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Sjöstedt hoppas samla Norrland

Vattenfalls vinster borde återinvesteras i norra Sverige och inte som nu i andra länder.
Det anser Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i en tv-intervju för Mittmedia.

Annons

– Rikedomen har ju skapats i norra Sverige och förskingrats i Nederländerna, Tyskland och på andra ställen. Hade vi använt denna rikedom till att bygga ut kraftnät och för att bygga ut förnybar energi så hade vi haft enorma investeringar.

Det understryker Jonas Sjöstedt i den här intervjun, nummer sex i vår serie med samtliga partiledare.

Han efterlyser också ett bättre samarbete mellan länen i norr.

– Norra Sverige är dåligt på att hålla sig framme. Ett problem är den regionala splittringen. Vi behöver hålla ihop bättre mellan Norrlandslänen.

– Ofta väger Västsverige och Skåne så mycket tyngre för att vi inte använder vår samlade kraft.

Jonas Sjöstedt vill gärna flytta statliga jobb från Stockholm ut i landet, men inte bara till länen norr om Stockholm.

– Jag har inget emot att flytta verksamhet till Blekinge och till Skaraborg. Men mitt hjärta klappar främst för några investeringar som måste göras i norra Sverige. Inte minst är infrastrukturen väldigt eftersatt.

Jonas Sjöstedt är övertygad om att det går att förkorta arbetstiden mot sex timmars arbetsdag. Även i mindre företag.

– En arbetstidsförkortning sker ju stegvis. Det bygger på att man tar ut den ökade produktiviteten i arbetstidsförkortning. Och sådan finns även i små företag i kortare arbetstid i stället för i löneökning. De två sista timmarna på arbetsdagen är inte våra två mest produktiva timmar, förklarar han.

Vänsterpartiet försvarar en ny kilometerskatt eller vägslitageavgift som Sjöstedt vill kalla det. Det menar man skulle gynna svenska åkerier.

– I dag konkurreras seriösa och bra svenska åkare ut av utländska åkerier och av åkare som missbrukar utländska chaufförer. Att ha ett kilometerskattesystem skulle ta bort den konkurrensnackdel som i dag dödar svenska åkerier.

Jonas Sjöstedt skulle också vilja se en ändring av upphandlingsreglerna för att underlätta för jordbruket i norr.

– Jag vill att man ska få gynna närproducerat. Om vi köper i huvudsak närproducerat till vården och till våra skolor då ger vi en bas för det lokala jordbruket.

– Det har mer än ett ekologiskt värde. Det har också ett kulturhistoriskt värde. Jag skulle inte vilja åka från Umeå till Skellefteå utan att se öppna landskap.

Intervjun med Jonas Sjöstedt kan ses i sin helhet på webben i dag med start klockan 13.00.

Mer läsning