Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att bryta tystnaden

/
  • Petra Blom Andersson, samordnade Norrköpings kommun, och Anissa Mohammed Hassan från länsstyrelsen Östergötlands nationella kompetensteam föreläste under dagen.
  • Advokaten Gunilla von Wachenfeldt berättade om de skärpta lagarna.

På torsdagen bjöd länsstyrelsen och Integration Gävleborg in till en konferens. Det hölls föreläsningar om könsstympning och barnäktenskap, men det gavs också råd om hur man hjälpa. Det viktigaste är att bryta tystnaden.

Annons

Konferensen hölls på Kulturens Hus i Söderhamn. I den fullsatta lokalen fanns personal inom socialtjänst och skola från hela länet.

Anissa Mohammed Hassan arbetar för länsstyrelsen Östergötlands nationella kompetensteam. Hon har jobbat med frågor om kvinnlig könsstympning i över sex år och i uppdraget ingår bland annat att föreläsa om det.

– Vi vill ge barnen rätten att dela sina upplevelser med en vuxen, säger hon.

När Anissa Mohammed Hassan från Somalia till Sverige för sju år sedan tyckte hon att kontakten med Migrationsverket hade brister. Ingen frågade henne om hon blivit könsstympad, eller om hennes dotter blivit det.

Med hjälp av SFI började hon anordna diskussionsgrupper för att prata om könsstympning med andra mammor. Hon möttes av ett stort motstånd.

– En del kallar mig för spion och undrar varför jag vill få bort det här.

Anissa Mohammed Hassan var åtta år när hon könsstympades. För besökarna på konferensen berättade hon om hur det gick till och att hon inte hade någon aning om vad som väntade.

– Först efteråt förstod jag vad det innebar. Nu vill jag berätta, och jag vill se en förändring. Vi måste säga nej tillsammans.

Under dagen föreläste också advokaten Gunilla von Wachenfeldt om den skärpta lagstiftningen kring tvångsäktenskap och barnäktenskap. De nya lagarna trädde i kraft den 1 juli förra året och en viktig skillnad är att man slopat dispensen från 18-årsgränsen för äktenskap.

Hittills har ingen i Sverige dömts för att ha tvingat någon att ingå äktenskap mot sin vilja.

– Det är allvarligt. Det är samma problematik som vi ser med könsstympningen. Där har vi bara två domar, trots att vi vet att det förekommer.

LÄS ÄVEN: Naimo kämpar mot könsstympning i Gävle

GD I ETIOPIEN: Könsstympningen börjar tappa sitt grepp om Etiopien

Mer läsning

Annons