Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genuin naturkänsla i Mellansjön

/
  • Jag tror att det är en annan gädda som attackerat denna relativt stora gädda. Gäddor är mycket glupska, och kan ta byten som är upp till en tredjedel av deras egen storlek.
  • Snart kläckningsfärdig abborrom i Gavleån.
  • Inloppet till Mellansjön är mycket vackert. I strömfåran är det djupare än i övriga delar av sjön.

En vacker försommardag, ute i en ­liten båt på en svensk skogssjö för att fiska abborre och gädda. Skogens fåglar sjunger, göken gal och storlommen ropar. Det är livskvalité av högsta klass. Mycket bättre kan det inte bli.

Annons

På Mellansjön i söndags fick jag uppleva alltihopa. Och själva fisket var också riktigt intressant.

Mellansjön är en del av Testeboån, och den ligger alldeles uppströms där gränsen mellan Gävle och Ockelbo kommuner korsar ån. Fisket i sjön förvaltas av Korsnäsverkens Sportfiskeklubb.

Jag stack iväg ensam i söndags. Det portabla ekolodet fick följa med. Hur sjön ser ut under vattenytan hade jag nästan ingen kunskap om. Med ett ekolod ökar den kunskapen avsevärt.

Först rodde jag uppströms längs sjöns västra strand. Ett glest vassbälte omgärdar nästan hela sjön. Det är inte tätare med vass än att du kan kasta in bland vasstråna, och med spöet styra draget så du inte fastnar vid invevningen. Är du ute efter gädda har du garanterat ganska snart hugg på Mellansjön om du håller dig inne i vassen.

Redan efter ett par minuters fiske fick jag första gäddan. Den stod alldeles ute i kanten av vassbältet, och högg på en silverfärgad spinnare.

Gäddan vägde uppskattningsvis mellan tre och fyra kilo. När jag fick in den till båten visade det sig att något attackerat gäddan. Både på ryggen och på vänster sida fanns tydliga sår på gäddan. Det kan inte finnas någon annan förklaring till märkena på fiskens kropp än att det är en betydligt större gädda som anfallit. Typiskt för gäddan är att den hugger från sidan, precis där såren på gäddan satt.

Nu var det i första hand abborre jag egentligen var ute efter i söndags. Därför sökte jag mig mot inloppet till sjön. En kort ström ger vattnet extra fart ut i sjön.

Ån har liksom en tydlig sträckning i den östra delen av Mellansjön. Där visade det sig även vara djupare. På flera platser mellan fyra och fem meter djupt.

I de djupare delarna av sjön går det utmärkt att fiska med jigg. Botten är hård och relativt slät, så det blir inte särskilt ofta bottennapp.

Så här jiggfiskar jag: Kastar ut och låter jiggen sjunka till botten. Håller upp spötoppen. Tar hem jiggen genom att veva ett par snabba varv på rullen. Låter sedan jiggen åter sjunka till botten. Proceduren upprepar jag hela vägen in. Jiggen studsar fram på med halvmeterhöga hopp. Fisken tar gärna jiggen när den sjunker mot botten. Det gäller att ha koll på linan. När hugget kommer syns det ofta på att den slaka linan sträcks.

På Mellansjön fick jag flera abborrar på jigg. En gul jiggkropp med dubbla stjärtar på ett gult jigghuvud fungerade bäst. Jag föredrar ganska tunga jiggar, 15-20 gram. Kontakten med jiggen blir bättre då, även när det blåser. Samtliga abborrar var dock lite för små för att behålla. Även tre mindre gäddor fick jag på jigg.

Fiskekortet för Mellansjön, inklusive uppströms liggande Långsjön och Fjärden, kostar tjugo kronor för ett dygn. Årskort kostar 100 kronor. Uppe hos Rut Andersson i Införå kan du köpa fiskekort, och även hyra båt. Det finns två plastbåtar att hyra, 30 kronor per dag. Telefonnumret till Rut är 026-16 50 24. Ring och kolla så att hon är hemma och för att boka båt.

Gästrikedistriktet av Sportfiskarna har en fiskevårdsgrupp. Gruppen har möte i kväll.

Det är bara ett år sedan gruppen bildades. Redan ser vi att det finns mycket vi kan göra för att hjälpa till med att förbättra fisket. Fiskevårdsgruppen har inte några egna vatten att arbeta i. Vi arbetar i stället med att ta fram förslag på åtgärder, och sedan presentera dessa för dem som förvaltar fisket i respektive vatten. Goda förslag brukar falla i god jord. Arbetet i fiskevårdsgruppen känns mycket meningsfullt.

Har du intresse av fiskevård eller har någon fiskevårdsfråga du vill väcka och diskutera är du välkommen till kvällens möte. Klockan 19 på Studiefrämjandet i Gävle, Norra Köpmangatan 12 A.

Fiskevården kommer i framtiden till stor del att påverkas av arbetet med EU:s vattendirektiv. Vi ska uppnå en god ekologisk status i alla våra sjöar, rinnande vatten och på kusten. God ekologisk status är uppnådd när exempelvis de förekommande fiskarterna finns i livskraftiga bestånd. Jag vill faktiskt gå så långt att jag påstår att vattendirektivet är det bästa som någonsin hänt fiskevården, åtminstone under de 30 år som jag sysslat med fiskevård.

Vattenrådet här i Gästrikland kommer successivt att bilda arbetsgrupper. Det kan vara arbetsgrupper antingen för ett speciellt vatten eller för en speciell sak. Första gruppen kommer att bildas för Gavleån, och till att börja med för sträckan från havet upp till och med Storsjöns anslutande fiskevårdsområden. Vattenrådet kommer att bjuda in intressenterna runt berörd del av vattensystemet till ett första möte i höst.

Ett annat viktigt steg för fiskevården finns med i regeringens just presenterade proposition till riksdagen om förslag till ändringar i lagen om fiskevårdsområden.

Ett system med kontrollavgifter som kan tas ut av fiskevårdsområdesföreningarna ska enligt förslaget börja gälla från och med nästa år. I praktiken innebär det att om en fiskare som har rätt att fiska, vanligtvis genom att ha köpt ett fiskekort, bryter mot reglerna för fisket kan fiskevårdsområdesföreningen ta ut en kontrollavgift på upp till tio procent av ett prisbasbelopp. Det motsvarar 4 200 kronor.

Kontrollavgiften får en stor preventiv effekt. Det kommer sannolikt aldrig bli särskilt många betalningsuppmaningar som kommer att delas ut. De flesta känner mycket väl till när de inte följer reglerna, kanske tar upp en fisk för mycket eller fiskar med otillåten metod. Risken att få en skuld till fiskevårdsområdesföreningen på några tusenlappar får nog majoriteten av dem som tidigare inte brytt sig om regler att tänka om.

Lekreden för gös och abborre i Gavleån skrev jag om på förra fiskesidan. Redena består av hopbuntat granris och enris som sänkts ner till botten. Tre av buntarna har vi nu kontrollerat. Samtliga har använts, åtminstone av abborre. Både abborrarnas och gösarnas rom är klibbiga och fäster på riset. Gösarna har troligtvis ännu inte påbörjat årets lek.

Abborrar och gösar som söker sig till Gavleån för att leka skulle naturligtvis leka även om det inte fanns några skapade lekreden. Vår förhoppning är att med hjälp av reden öka andelen romkorn som kläcks, och därmed öka tillförseln av yngel till kusten.

BERNT MOBERG

Skriver om fiske på GD

Mer läsning

Annons