Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han bevarade gamla Öster

/
  • Björn Trång gick ut med sin kamera i oktober 1968 och fångade de gamla husen och miljöerna innan grävskoporna raserade allt. I dag vid 79 års ålder samlar han sina minnen i en bok. Foto: Nick Blackmon

När gamla Öster revs var Björn Trång där med sin kamera.
Det var den 26 oktober 1968 och han ville dokumentera de kvarter där han vuxit upp.
Han föddes 1925 hemma på Ruddammsgatan 62 i två rum och kök. När han var sex år flyttade familjen till Nygatan 57 till en trea. Året före hade hans bror dött bara nio år gammal så det blev fyra barn i hemmet i kvarteret Sofia Magdalena.

Annons
Då var Öster en idyll, här bodde järnvägstjänstemän och lotsar, det fanns tre mataffärer. Wahlströms, som sedan blev FN-livs och Konsum. Sohlbergs hade charkfabrik och butik här. Här fanns affärer som bara sålde öl och på Fiskargatan låg Portströms smide.
Stadsdelen var levande med barn och mammor hemma på dagarna, här gjordes nästan inga hyss utan att någon såg en.
Än i dag kommer Björn Trång ihåg namnen på lekkamrater och grannar.
- Har bodde Rune Törnemo, snett över från vårt hus. Vi lekte ihop. En gång kastade vi sten och slog sönder ett fönster till en torkvind. Då fick mamma samla in pengar från pojkarnas familjer till en ny ruta.
- Och där längre ner på Ruddammsgatan bodde brandchefen Otto von Malmborg, hans barnbarn Ebbe valde ut dem som fick komma och leka med hans fina leksaker.
Björn pekar på bilderna och berättar om trädgårdar, fruktträd och bärbuskar. Om smygorna, de trånga utrymmena mellan planken som skiljde tomterna. Där klättrade man när man lekte tjuv och polis.

Lillån var öppen ut till Inre fjärden. I ån hade pappa Edvin båten så det var bara att kliva i och tuffa ut till stugan på Aludden på Norrlandet.
Lillån var också hela områdets avlopp utan någon som helst rening.

Från hotell Baltic strömmade avloppet ut i en stor trumma.
- När jag var fyra drullade jag i, berättar Björn. Min bror fick upp mig och jag minns hur mamma klädde av mig och tvättade mig i köket efteråt.

Gamla Öster var ingen slum. I Nygatan 57, som ägdes av mästerlotsen Nordin, fanns vattenburen värme och badrum. Vedspisen fanns kvar men troligtvis också gas. En kakelugn fanns i lägenheten.
- Det var inte många hus som var dåliga, folk tog hand om sina hus i alla fall tills det stod klart att området skulle rivas.
I den lilla tegelkyrkan som hörde till metodisterna gick Björn i söndagsskola. Sen blev det Norra skolan de första två åren, därpå Islandsskolan och senare Östra skolan.

Så småningom blev det Borgarskolan, som då var handelsgymnasium, för Björn Trång men det där med att sitta på kontor var inget för honom. Han sadlade om och blev lärare bland annat på Solängsskolan. Så småningom blev det seminariet, lärarhögskolan, som blev hans arbetsplats. Och lärarvalet har han aldrig ångrat.

1945, när han var 20 år, flyttade familjen från Öster till Söder.
- Varför området revs, har jag aldrig förstått, säger han. Det var inte många protester heller, det var liksom lamslaget.
Han tror absolut att husen hade gått att bevara. Tidsandan ville annorlunda.

Men nu när han är ledig på heltid och skriver på sin egen berättelse, den om hans liv, har barndomen och ungdomens Öster en stor plats. Och hans bilder finns kvar.

Lotten Löfblad

Mer läsning

Annons