Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är julens roligaste spel

/
  • David och Katta i tvekamp med rosa och blå kort som vapen. Vad vet de om det motsatta könet egentligen? Foto: LEIF JÄDERBERG

Som vanligt släpps mängder av nya sällskapsspel lagom till jul. Just julen är ju den stora spelhelgen. Många av spelen känner vi igen från olika teveprogram, Alla mot en, Idol, Antikrundan och Wild Kids är bara några exempel. Men nu kommer både pokerspel och Sudokuspel. Sifferpysslet har blivit en sådan dundersuccé att såväl Alga, Dan-Spil och Tactic hakat på.

Annons
Gefle Dagblad har testat över 50 spel. De allra flesta fick mer än godkänt, inget fick bottenbetyg.
Här är de...

Från 3 år

Groddammen
Tactic
3+
2-4 spelare
Speltid 15 min +
Pris: 179:-
Här gäller det att plocka upp fyra näckrosblad som grodorna kan hoppa på för att komma till en liten ö. Enkelt, inga otåliga treåringar med andra ord. Spelplanen är stor och brickorna ska läggas utanför spelplanen. Är man fyra spelare krävs ett matbord.
Betyg: 4
Testat av Frida 3,5 år och Helena 34 år

Från 4 år

Lilla snigel
Kärnan
4+
2-4 spelare
Speltid: 15-20 min
Pris: 129:-
Spelet går ut på¨att lägga fem färgbrickor i sin egen färg för att komma först till snigelhuset i mitten av spelet. Det gäller att komma ihåg vilken färg man har och vilka som vänts. Lätt att spela och montera.
Betyg: 4
Testat av Elin 5 år, Ebba 5 år, Elsa 4 år och Hugo 4 år

Jag är nyfiken på 1 2 3
Kärnan
4+
2-4 spelare
Pris 99:-
Spelet går ut på att para ihop Disneyfigurer med rätt siffror och färger. Bra att man får träna på siffrorna och färgerna och att man får lära sig räkna. Barnen ser ett antal figurer och en siffra och lär sig sambandet dem emellan. Bra pris.
Betyg: 6
Testat av Frida 5,5 år med kompisar

Pingu på skattjakt
Användbart Litet Företag AB
4-8 år
2-4 spelare
Speltid: 10-15 min
Pris: 239:-
Spelet går ut på att samla fem guldpengar. Det är lätt att komma igång. Magneterna är bra och figurerna snygga. Tärningen slås genom att man trycker på igloons tak. Krångligt och dålig knapp. Vanlig tärning hade varit bättre.
Betyg: 4
Testat av Axel 4 år, Edit 2,5 år, Oscar 35 år och Siv 68 år

Heffaklumpen
Tactic
4+
2-4 spelare
Speltid 20 min +
Pris: 169:-
Efter vägen finns blå och röda stegar. De blå är genvägar uppåt och de röda visar en väg tillbaka. Först genom hela banan vinner. Barnen tyckte banan var lite lång men det var aldrig givet vem som skulle vinna.
Betyg: 5
Testat av Ebba 5 år, Elin 5 år, Frida 4 år

Prinsessans skatt
Tactic
4 +
2-4 spelare
Speltid 20 min +
Pris: 269:-
Den som först får ihop sex berlocker och därmed har ett fullt armband vinner. Speluppgifterna är varierande och roliga. Spelet tar lagom lång tid för att alla ska vara koncentrerade hela tiden. Det är roliga och pillriga detaljer för små prinsessor.
Betyg: 5
Testat av Lisa, 6 år, Olle 6 år och Tomas 45 år

Bunny Hop
Alga
4+
2-4 spelare
Pris: 149:-
Den som vunnit en kanin av varje färg har vunnit. Det är kul när kaninerna hoppar upp och man måste vara vaken hela tiden för att veta vilken kanin man inte ska trycka ner. Det är två av fem kaniner som inte hoppar. Enkelt och prisvärt.
Betyg: 6
Testat av Mimmi 5 år, Ida 5 år, Kajsa 5 år med flera förskolebarn

Farm Friends
Ravensburger
4-99 år
2-4 spelare
Pris: 119:-
Den som bygger en hage och samlar flest djur innan solen går ner vinner. Reglerna är enkla och det är lagom många moment. Det går dessutom att leka med djuren utan att spela spelet.
Betyg: 5
Testat av Axel 4 år, Edit 2,5 år, Siv 68 år och Oscar 35 år

Pettson och Findus födelsedagsspel
Kärnan
4+
2-4 spelare
Speltid: ca 20 min
Pris: 229:-
Spelet går ut på att samla tårtlager med siffror på. När man har alla lager bygger man ihop en pannkakstårta. Lärorikt och kul att få plocka julklappar ur en påse men reglerna lite krångliga.
Betyg: 3
Testat av Frida 3,5 år och Helena 34 år

Lilla Tjuv & Polis
Alga
4+
2-4 spelare
Pris: 169:-
Här gäller det att fånga tjuvar. Spelet är enkelt att förstå och det går snabbt att komma igång men spelet tar slut lite för snabbt. Monteringen var enkel liksom instruktionerna. Smart lösning att ha spelplanen i asken.
Betyg: 5
Testat av Adam 7 år med kompisar

Från 5 år

Bamse, lek med alfabet
Kärnan
5+
2-4 spelare
Speltid: ca 30 min
Pris: 259:-
Här gäller det att bygga ord och lära sig bokstäver. Barnen lär sig alfabetet på ett roligt vis.
Betyg: 4
Testat av Fabian 6 år och Viktor 13 år

Happy Clown
Ravensburger
5-99 år
1-4 spelare
Pris 119:-
Den som först blir av med sina brickor vinner. Det var både spännande och kul. Det finns två spelalternativ, det ena var roligare än det andra. Clownerna har för få hål att fästa brickor i och hålen är för stora. Reglerna var lätta att förstå.
Betyg: 4
Testat av Amilia 11 år, Beatrice 10 år, Max 6 år och Susanne 36 år

Känner du Pippi Långstrump
Alga
5+
2-4 spelare
Pris: 249:-
Spelet går ut på att svara på frågor om Pippi Långstrump. Rätt svar ger guldmynt och man får fräknar i ansiktet. Kul med variationen frågor, guldmynt och fräknar. Frågorna kräver Pippikunskaper men det finns svarsalternativ. Asken är spelplan vilket är bra och det är enkelt att komma igång.
Betyg: 5
Testat av Erik 5,5 år och Signe 4,5 år.

Nalle Puhs 5 vänner
Tictac
5+
2-4 spelare
Speltid 15 min+
Pris:169:-
Spelet går ut på att samla på Nalle Puh och hans fem vänner. Bra minnesträning att komma ihåg vilken figur man samlar på. Reglerna med färgtärningarna lite oklara. Spelet tar ungefär 35 minuter, inte 15.
Betyg: 4
Testat av Leo 5 år, Nils 5 år och Alex 5 år

Smarta skator
Tactic
5+
2-4 spelare
Speltid 20 min+
Pris: 269:-
Spelet går ut på att få sin skata att samla bär och ringar. Spelet går fort och är enkelt men det blir enformigt att bara slå tärningen. Spelplanen, som är i fyra delar, föll isär under spelets gång.
Betyg: 2
Övrigt: Utsett till Årets barnspel 2005 av Sveriges leksakshandlares riksförbund
Testat av Lisa 6 år, Olle 6 år, Ebba 4 år och Tomas 45 år

Jag är nyfiken på ABC
Kärnan
5+
2-4 spelare
Pris: 99:-
Här går det ut på att samla bokstavsbrickor och lägga ut dem i alfabetisk ordning. Bra träning men det blir mycket väntan när alfabetet är klart åt ett håll.
Betyg: 3
Testat av Johan 5 år, Mimmi 5 år och Alex 5 år

Jag är nyfiken på klockan
Kärnan
5+
2-4 spelare
Pris: 99:-
Spelet är ett slags memory där man samlar par genom att kunna klockan och ha bra minne. Det räcker med att en spelare kan klockan så kan man hjälpa varandra. Men det tog lite tid att få fram en vinnare eftersom det var svårt att minnas vara alla klockor låg. Bra förklaringar och enkelt att komma igång.
Betyg: 3
Testat av Sebastian, 7 år, Erik 5 år, Thea 7 år, Axel 8 år, Alva 7 år och Signe 4 år

Figurjakten
Kärnan
5+
2-4 spelare
Speltid: 25 min+
Pris: 179:-
Spelet är ett slags memory. Varje spelare har ett antal brickor med Disneyfigurer på. Motsvarande figurer finns på spelplanen. Den som först hittar alla sina figurer vinner. Bra minnesträning.
Betyg: 5
Testat av Elin 5 år, Kajsa 5 år, Leo 5 år och Elin 4 år

Spelet om Askungen
Kärnan
5+
2-4 spelare
Pris: 179:-
Spelet går ut på att man ska bli prinsessa, gå på balen och hitta en sko. Därefter bli piga och hitta den andra skon för att kunna gifta sig med prinsen. Reglerna är enkla men lite oklart vad man gör med brickorna som ligger på spelplanen. Det går lite för fort att spela.
Betyg: 5
Testat av Frida 5,5 år och hennes kompisar

Maxi vildkatten
Educo
5-99 år
2-6 spelare
Pris: 299:-
Här gäller det att hitta olika bilder på en spelplan. Snabbast vinner. Spelet är lätt att lära sig och jätteroligt att spela. Priset är något dyrt för ett så pass "enkelt" spel.
Betyg: 5
Testat av Anette 32 år, Johan 35 år, Jesper 8 år och Joel 6 år

Från 6 år

Exago
Dan-Spil
6+
2-6 spelare
Speltid: 30 min
Pris: 299:-
Spelet går ut på att få fyra brickor i rad. Det var lätt att komma igång och spelet gick snabbt men det blev rätt tråkigt och enformigt.
Betyg: 2
Testat av Olle, Gustav, Joar och Klas, 12 år

Triominos De Luxe
Goliath
6+
1-4 spelare
Speltid: ca 20 min
Pris: 299:-
Här gäller det att bli av med sina brickor och få högsta poäng. Man får träna på att räkna men det tar lång tid och spelarna får minuspoäng.
Betyg: 4
Testat av Amilia 11 år, Beatrice 10 år, Max 6 år och Susanne 36 år

Pippis kuliga filmspel
Kärnan
6+
2-4 spelare
Speltid ca 20 min
Pris: 229:-
Här är det naturligtvis filmkunskap som belönas och då Astrid Lindgrens filmfigurer. Man kan flytta sin egen pjäs framåt eller motspelarens bakåt. Kan du dessutom sjunga visan som visas på kortet får du en extra guldpeng. Klurigt för de mindre att tänka att de kan flytta motspelarens pjäs bakåt. Varierande spel med film-, sång- och ordkort.
Betyg: 4
Testat av Moa 8 år och Helena 42 år

Från 7 år

Together Movement AB
7+
2-4 spelare eller lag
Pris: 300:-
Spelet går ut på att samarbeta, tänka, röra sig men också moral, teambuildning, att lita på varandra och fair play. Snurran anger färg och ett kort berättar om uppdraget. Med hjälp av en boll, resårband och ärtpåse löser man fysiska uppdrag. Man får röra på sig utan att bli svettig. Det är stor variation och man kan vara många i laget. Det som är dåligt är att snurran är av papp och hålet blir snabbt för stort. Instruktionerna till övningarna är för dåliga.
Övrigt: 2-4 spelare tävlar mot klockan, 4 spelare och fler tävlar i lag.
Betyg: 4
Testat av ett gäng sjundeklassare

Från 8 år

Sudoku, DVD board game
Tactic
Från 8 år
1-4 spelare
Speltid: 30 min +
Sudoku på dvd har samma princip som sudoku på papper men här går det också att använda japanska tecken i stället för siffror. Det går utmärkt att spela mot sig själv på tid. Känns lite onödigt med dvd.
Betyg: 4
Testat av Hans 24 år och Erik 22 år

Packat & klart
Tactic
8+
4 spelare och fler
Speltid varierande
Pris: 349:-
Spelet har 25 olika varianter, allt från yatzy till frågespel. De flesta går ut på att samla poäng på olika sätt. Kartongen går lätt att ta med och de många varianterna för att det finns något för alla men spelet är inte så roligt, ungefär som en geografilektion.
Betyg: 3
Övrigt: På kartongen står att spelet är från två år men inuti framgår att det är från åtta år och uppåt.
Testat av Gustav 10 år, Julia 15 år, Jonas 39 år och Sofia 38 år

Wild Kids
Kärnan
8+
2-4 spelare
Speltid ca 45 min
Pris: 349:-
Genom fem olika tävlingsmoment gäller det att ta sig runt spelplanen. Den som hamnar i spindelnätet går antingen en belöning eller safaritjänst. Ibland får man ta hjälp av kompisarna, ibland inte. Tre avklarade tävlingsmoment är lika med vinst. Frågorna är varierande med allt från att lösa kluriga gåtor, lösa en ordlek till att svara på frågor om djur. Det kan vara lite svårt att komma ihåg vad de olika tävlingsmomenten går ut på.
Betyg: 3
Testat av Moa 8 år och Helena 43 år

Föräldrafritt
Användbart Litet Företag AB
8-14 år
2-6 spelare
Speltid: 30-45 min
Pris: 269:-
Här gäller det att komma först till mål men på vägen dit ska man bland annat sjunga karaooke, spela teater. Lockar till många skratt och det är lätt att bjuda på sig själv. Planen borde ha varit längre och beskrivningarna lite lättare.
Betyg: 5
Testat av Hanna, Saga, Ronya och Matilda 13 år samt Fanny 12 år

Smart 7, för hela familjen
Tactic
8-99 år
2-4 spelare eller lag
Speltid 20 min+
Pris: 99:-
Spelet är ett frågespel där man får en smartbricka för varje rätt svar. Svarar man fel förlorar man brickor. Först till sju brickor vinner. Många av frågorna är roliga och det finns både barn- och vuxenfrågor. Frågorna var för få, de tog slut innan spelet tog slut.
Betyg: 4
Övrigt: 700 frågor och svar
Testat av Maria 12 år

Metro
Queen Games
8 +
2-6 spelare
Speltid 45 min
Pris: 349:-
Spelet går ut på att bygga Paris tunnelbanenät. Med hjälp av spelbrickor plockar spelarna poäng när de fullbordat en linje. Det är lagom klurigt och kräver en viss kreativ planeringsförmåga. Brickorna gör att ingen spelomgång blir den andra lik. Reglerna är otydliga och skalan för poängberäkning är otydlig. Snygg ask med tecknad bild från Paris anno 1898.
Betyg: 3
Testat av Erik 31 år och Anna 29 år

Malin Baryard World cup
Tactic
8+
2-5 spelare
Speltid: 30 min+
Pris: 299:-
Spelet går ut på att vinna priskort genom att svara på frågor. Många kort ger bättre häst och det blir lättare att vinna. Frågorna är roliga och lagom svåra men det blir lite långtråkigt efter ett tag. Reglerna är lite tillkrånglade.
Betyg: 3
Testat av Lisa och Madde 15 år

Ticket to Ride
Enigma
8+
2-5 spelare
Speltid: 30-60 min
Pris 449:-
Spelet går ut på att samla poäng genom att planera den längsta tågrutten. Det här är ett roligt strategispel där det gäller att både ha tur och att vara smart.
Betyg: 5
Övrigt: Utsett till Årets familjespel 2005 av Sveriges leksakshandlares riksförbund
Testat av Julia 15 år, Sofia 38 år och Lisa 15 år

Djurens fantastiska värld
Alga
8+
2-5 deltagare
Pris: 259:-
Spelet går ut på att besvara faktafrågor, klara bildgåtor och härma välkända djur. Spelet är omväxlande med frågor, charader och kort där man ska gissa klövavtryck men tyvärr syns svaret på en del kort vilket gör korten oanvändbara. Reglerna är lite oklara. Roligare ju fler man är.
Betyg: 4
Övrigt: Innehåller två fribiljetter för barn till Skansen
Testat av Améline 13 år och Linn 12 år

Wild Pirates
Ravensburger
8-99 år
3-5 spelare
Pris: 119:-
Kommer du först till piratön med fartygen vinner du. Spelplanen är fin men reglerna så krångliga att vi tappade sugen.
Betyg: 2
Testat av Joel 6 år, Jesper 8 år, Anette 32 år och Johan 35 år

Sudoku
Alga
8+
1-4 spelare
Pris: 149:-
Först med att fylla alla rutor med siffror vinner. Det här är bra och rolig hjärngymnastik. Lite som schack när man spelar flera eftersom man har begränsat med tid innan motspelaren får chansen att hitta rätt siffra. Går utmärkt att spela ensam.
Betyg: 5
Testat av Erik 12 år och Linus 11 år

Från 9 år

Pentago
Mindtwister Games
9+
Speltid: 3-30 min
Pris: 350:-
Som luffarschack men snyggare. Den som först får fem kulor i rad vinner. Enkla regler, enkelt att komma igång. Ett parti kan avbrytas och påbörjas en annan gång. Litet och lätt att ta med. Utmärkt på stranden eller på resan. Tyvärr ganska dyrt.
Testat av Jesper 16 år och Jakob 12 år
Betyg: 6
Övrigt: Vinnare av guldtärningen i kategorin Årets vuxenspel 2005.

Från 10 år

Junior Smart 7, Fantasi och äventyr
Tactic
10-14 år
2-4 spelare eller lag
Speltid 20 min +
Pris: 99:-
Spelet går ut på att svara på frågor och samla brickor. Frågorna handlar om många olika ämnen, allt från aktuella till sagofrågor. Liten förpackning som är lätt att ta med sig.
Betyg: 5
Testat av Jennifer, Mikael, Josefin och Malin 14 år

Junior Smart, Djur och natur
Tactic
10-14 år
2-4 spelare eller lag
Speltid 20 min +
Pris: 99:-
Spelet går ut på att först svara rätt på sju frågor. Lärorikt men en del frågor var ganska svåra.
Betyg: 4
Övrigt: 700 frågor och svar
Testat av Hanna, Ronya, Saga och Matilda 13 år samt Fanny 12 år

Juliaspelet
Kärnan
10+
2-4 spelare
Speltid: ungefär 30 minuter
Pris: 198:-
Den som kan svara på frågorna och läsa bakåtvända ord snabbast vinner. Frågorna handlar om kompisar, killar och knepiga situationer. Frågorna var roliga och sms-korten gjorde att man fick få framåt eller bakåt. Det var lite krångliga regler och mycket att tänka på.
Betyg: 5
Spelet testades av Emelie, Madeleine, Emma och Maria, 12 år

Backpacker
Kärnan
10+
2-4 spelare eller lag
Speltid ca 1-2 tim
Pris: 369:-
Spelet går ut på att skaffa jobb och tjäna pengar i olika huvudstäder. Det är lärorikt och kan spelas av både barn och vuxna eftersom det finns olika frågor. Men spelet är krångligt med många moment och alla situationer täcks inte av reglerna. Är man fler än två spelare kan väntan bli lång.
Testat av Oskar 14 år och Joar 12 år
Betyg: 3

Helt genialt
Kärnan
10+
1-4 spelare
Speltid: ca 30 min
Pris: 298:-
Spelet går ut på att kombinera olika brickor. Det som är bra att man får tänka logiskt men instruktionerna var dåliga och trots namnet kan nog vem som helst spela det. Men vi funderar fortfarande på reglerna.
Betyg: 2
Testat av Paul, Gabriel, Sebastian och Pioter, 12 år

Från 12 år

Hermans historiespel
Kärnan
12+
2-5 spelare eller 2 lag
Speltid: ca 1 tim
Pris: 379:-
Här gäller det att samla pengar genom att svara rätt på historiefrågor. Spelet är allmänbildande men lite krångligt med ett högtravande språk. Dt blir lite gubbigt eftersom fokus är på kungarna.
Betyg: 3
Testat av Gunilla 59 år, Julia 15 och Sofia 38 år

Geni classic
Kärnan
12+
2-6 spelare eller lag
Pris: 329:- , pocket 99:-
Spelet går ut på att svara rätt på frågor i olika kategorier. Bra och intressanta frågor. Snygg layout på det stora spelet.
Betyg: 5 respektive 6
Övrigt: Det stora spelet går att spela som lag. Där gäller det att ta sig runt en bana och samla Q-brickor genom att svara rätt på en fråga i varje ämne. Pocketspelet är ett tärningsspel där rätt svar ger kryss på ett protokoll.
Stora spelet testat av Joel 14 år, Anna 39 år och Tomas 45 år
Pocketspelet testat av Andreas, William, Daniel och John 14 år

Idol
Kärnan
12+
2-4 spelare eller lag
Speltid: ca 1 tim
Pris: 599:-
Genom att svara rätt på musikfrågor och sjunga karaooke på en dvd får man poäng. Kul att man fick sjunga mycket och att juryn kommenterar och ger poäng. Vissa frågor var svåra och man får inte välja låt själv men spelet var helt klart värt priset.
Betyg: 5
Testat av Lisa och Madde 15 år

Från 14 år

Ärligt talat
Alga
14+
2-6 spelare
Speltid: ca 15 min/omgång
Pris: 299:-
Här går det ut på att gissa om motståndaren tycker positivt eller negativt om olika ord. Det är en hel del pyssel innan man kommer igång men sen är det lätt och roligt. Tyvärr är det lätt att fuska genom att svar oärligt. Åldersgränsen är för låg. En 14-åring har oftast inget begrepp om Olof Palme och dagen-efter-piller.
Testat av Katarina 45 år, Emelie 15 år och Cilla 14 år
Betyg: 5

Sybarit
Alga
14+
2-8 spelare eller lag
Speltid: ca 50 min
Pris: 499:-
Spelet går ut på att svara rätt på frågor om mat, drycker, vett och etikett. Reglerna är enkla och det är lika "svårt" för alla. 14+ är orealistiskt, 38+ hade varit bättre åldersgräns. Spelet går bara ut på kunskap, vi saknar sybarit (alltså njutningen). Asken i plåt är ursnygg, tar liten plats och är ganska dyr.
Betyg: 4
Övrigt: Har tilldelats priset Årets Svenska Måltidslitteratur i kategorin Måltidslitteratur distribuerad i annan form.
Testat av Björn 60 år, Sofia 38 år, Håkan 42 år, Lisa 50 år och Lotten 54 år.

Alla mot en
Alga
14+
2-4 spelare eller lag
Pris: 399:-
Spelet går ut på att slå ut sina 100 motspelare genom att svara på frågor. Medan motståndaren väljer svårighetsgrad och fundera på sitt svar besvarar övriga spelare samma fråga. Frågorna har olika svårighetsgrad så att de passar alla. Reglerna borde ha varit bättre beskrivna.
Betyg: 4
Testat av ett gäng 14-åringar

Från 15 år

Tokstolle
Tactic
Från 15 år
4-8 spelare
Speltid: 30 min +
Spelet går ut på att någon i gruppen är "huvudperson". De övriga, utom frågeställaren, ska lista ut vem "huvudpersonen" är. Det gäller att inte vara lättstött eftersom frågorna är av typen: Hur tror du huvudpersonen skulle reagera på en vårdslös omkörning? eller om huvudpersonen bara kunde välja en typ av sex under resten av sitt liv, vad skulle han/hon välja? Det här är ett spel för vuxna som blir roligare ju fler man är. Frågorna är både rolig och kluriga.
Betyg: 5
Testat av Anna 23, Mia 32, Tomas 27 och Håkan 30 år

Smart 7, Jorden runt
Tactic
15-99 år
2-4 spelare eller lag
Speltid 20 min +
Pris: 99:-
Spelet riktar sig till alla inbitna "frågesportare". Här är det frågorna som står i centrum. Inget annat. Det gäller att ha ett rejält lager av onödigt vetande i bakhuvudet. Kunskap om obskyra länders huvudstäder är en säker väg till framgång.
Men det kan bli lite torftigt.
Betyg: 4
Testat av Calle, 25, Anders, 58 och Kerstin, 51 år.

Antikrundan
Tactic
15+
2-4 spelare
Speltid 30 min +
Pris: 399:-
Spelet går ut på att tjäna ihop så mycket pengar som möjligt på antikvitetsaffärer. Det var lätt att lära sig och gick snabbt. Spelet innehåller olika moment, både kunskapsfrågor och slump. Det går att vara taktisk och man behöver inte vara expert men det borde vara fler risker och ämneskunskap borde löna sig bättre.
Betyg: 4
Testat av Eva 44 år, Stefan 37 år och Anna 37 år

För vuxna

Kampen mellan kvinna och man, rond 2
Användbart Litet Företag AB
vuxen
2-8 spelare eller lag
Speltid: ca 30 min
Pris: 329:-
Betyg: 5
Övrigt: I cirka 100 spel så har det blivit ett fel på några kort. Det är chanskorten, de rosa korten ska favorisera kvinnan och de blå ska favorisera mannen. Det gör de också men de 5 sista korten i den rosa "kvinnohögen" favoriserar mannen och de 5 översta korten i den blå "manshögen" favoriserar kvinnan. Det går bra att spela spelet ändå men det kanske kan vara lite förvirrande för de som spelar.

Sudoku
Dan-Spil
Ålder: ingen uppgift men lämpligt både för ungdomar och vuxna
Pris: 149:-
Spelet är som vilket sudokupussel som helst. Innehåller 50 spelplaner med 100 pussel som ska lösas. Fyra olika svårighetsgrader. Fördel att man kan lösa pusslen flera gånger. Lätt att samlas några stycken och lösa pusslen. Trist för vana sudokulösare att det finns så få svåra och extra svåra pussel. Bra tidsfördriv men otympligt.
Betyg: 2
Testat av Maria 29 år

Take A Gamble
Enigma
Ålder: från tonår till vuxen
Antal spelare: 2-8 spelare
Pris: 499:-
Spelet kan närmast beskrivas som en blandning mellan poker och monopol där spelarna får spela olika sorters poker. Spelet går ut på att få så många marker som möjligt. Variationen är stor och spelet spännande eftersom förutsättningarna förändras hela tiden. Bra utformat.
Testat av Emil 15 år och Martin 15 år
Betyg: 6

Mer läsning

Annons