Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blommar penséerna - i 28 olika färger

/

Penséernas tid är här. Att det fortfarande ligger kvar snö i vissa trädgårdar spelar ingen roll.

– Penséer är det tåligaste som finns, säger Andreas Erlandsson, tredje generationens trädgårdsmästare i Hedesunda.

Annons

I de stora växthusen i Hedesunda blommar penséerna just nu för fullt. Varje år driver Erlandssons handelsträdgård upp 210 000 penséplantor, som sedan säljs till privatpersoner och blomsteraffärer, parkförvaltningar och kyrkogårdar i Gästrikland, Dalarna och Stockholm.

De första penséerna köps in redan i januari som pluggplantor från odlare i södra Sverige som specialiserat sig på sådden. Nu har de flesta av plantorna i den tredje omgången fått flytta ut i kallväxthusen, inför högsäsongen som precis startat.

I Skåne var penséodlarna oroliga i våras för att all snön skulle göra att penséerna hann blomma över innan kundernas vårkänslor vaknade. Men så är det inte här i Gästrikland.

– Här är det ingen skillnad i år mot andra år. Folk börjar köpa penséer till påsk, aldrig tidigare, och det anpassar vi oss till, säger Andreas Erlandsson.

Att det har varit en snöig vinter har snarast varit bra, tycker han, för det har gjort att penséerna fått mer ljus än vanligt. Och att det kan komma fler frostnätter och kanske snö gör inte så mycket:

– Penséer tål frost. Ner till minus fem är inget problem. De kan se lite hängiga ut men de hämtar sig, säger Andreas Erlandsson.

I Hedesunda finns 28 olika färger att välja på. Thorleif Gustafsson ansvarar för att urvalet av sorter blir det rätta. De blå och de gula säljer bäst, men nya sorter kan också slå.

– Sverigepenséer, Morpheus, är lite trendiga. De har funnits några år. De här som är lite guldfärgade är ganska nya, säger Thorleif Gustafsson och visar en sort som heter Blue Butterfly.

– Ett tag var det populärt med vitt, men det har vi fått dra ner på nu, säger han.

– Visst är det ett fantastiskt färgspektrum? säger Andreas.

– Det är nu man borde kunna bromsa tiden. Jag tycker att våren är den absolut bästa årstiden, säger han.

Mer läsning

Annons