Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp med pensionen

/

Från och med den 1 januari 2010 samlas den pensionsadministration som idag finns på Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten (PPM) i en enda myndighet, Pensionsmyndigheten. Tanken är att det ska bli lättare att förutse sin pension.

Annons

– Utredningen har pågått i över ett år, berättar Sten Eriksson, blivande kommunikationschef för den nya myndigheten.

Regeringen har uppmärksammat bekymren med det orange kuvertet. I det syns bara den allmänna pensionen.

– 90 procent har en arbetsgivare som har betalat in tjänstepension. Vi vill jobba med att hela pensionsbeloppet ska synas i det orange kuvertet, åtminstone prognosen. Men det är en lång process och många måste komma överens, säger Sten Eriksson.

Han rekommenderar sajten www.minpension.se som till 49 procent ägs av staten och resten av pensionsbranschen.

– Kuvertet kommer i februari-mars men på webben kan man gå in när som helst.

Den viktigaste frågan för de allra flesta blivande pensionärer är naturligtvis: Hur stor blir min pension?

– Det är svårt att svara på för de som är yngre. Det beror på börsutvecklingen men frågan ska besvaras på ett enkelt sätt. Vi vill öka människors trygghet, säger Sten Eriksson.

Den nya pensionsmyndigheten öppnar den första januari 2010. Karin Westling Palm blir generaldirektör och Bo Könberg ordförande för Pensionsmyndigheten. 900 personer är anställda varav 700 kommer från Försäkringskassan.

Den centrala förvaltningen ska finnas i Stockholm men kundservice för pensionärer och pensionssparare ska förläggas i Gävle, Halmstad, Växjö, Visby, Stockholm, Karlstad, Söderhamn, Sundsvall och Luleå.

– Servicen ska vara god även för dem som inte vill gå in på webben.

Servicekontor kommer att finnas på 124 platser år 2012 i samarbete med Försäkringskassan.

Idag hanterar Försäkringskassan ålderspension i form av inkomstpension, tilläggspension och garantipension samt efterlevandepension, äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg medan PPM hanterar premiepensionen.

Mer läsning

Annons