Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invasionsförsök av krigisk granne

Midsommar i regn och blåst - så var det aldrig förr. Solen strålade alltid när fotograf Halvarsson och jag med respektive slog klackarna i den klarblåa himlen.

Annons
- Minns du för 20 år sedan, sa Halvarsson igår.
- Det var 30 år sedan, kontrade jag.
Då kom Halvarsson och Larsson underfund med att vi inte är purunga längre.
Nu firas midsommarhelgen med nästnärmsten, fem sorters egenhändigt och framför allt spännande sillinläggningar och en italiensk efterrätt med mycket jordgubbar.
Infravärmen på och sedan får det regna hur mycket som helst. Visserligen blir det två timmars uppehåll i firandet för att vi ska titta på Frankrike mot Grekland i EM. Nästnärmsten och jag kallar det planeringsmöte inför det fortsatta nattfirandet.

Pensionären och hans familj verkar vara lite krigiska. För några år sedan tog jag skydd eftersom k-pistljud hördes från pensionärens tomt.
Men det var bara tanten i huset som körde gräsklippare på grusgången och den grävde ner sig medan stenarna smattrande flög in i plastfasaden.
Nu var det dags igen. Var kommen hem efter morgonturen med hundarna vid sjutiden på morgonen. Vår lilla gata låg öde och tyst. Allt var fridfullt och skönt.
Men skenet bedrog. Sekunderna senare trodde jag att något tyskt stridsflygplan från andra världskriget störtdök mot oss. Ljudet kom från pensionären och jag var på väg bakom nästnärmstens släpvagn när sanningen uppenbarade sig.
Det var pensionärens son som kom glidande med den italienska bilen. Bilen är normalt högvarvad, men vid det här tillfället var säkert varvräknarnålen på väg ut ur instrumentpanelen. Gasen i botten och hastigheten reglerades med kopplingen.
Nu väntar gatan med spänning på vad pensionären själv ska komma med för krigshandling.

Ena vakthunden vandrade vidare till de evigt gröna ängarna i onsdags. Det var tumörer som kortade hennes liv.
Nu sitter hon säkert på en filt på en solig plats och käkar hundgodis. Det är hon väl värd, lilla Elli.
Storsyster finns kvar, men hon har blivit tystlåten och lugn. Det är aldrig roligt när en nära släkting går bort.
Själv fick jag kompis Ola med mig och flydde till stora skogen. Tuff och kaxig är jag, men det finns gränser.

Skolorna har sommarlov, snart stänger Sandvik för semester. Så det är lika bra att jag också tar sommarlov med Spalten. Men det är klart att om pensionären gör en nattlig raid eller närmsten klipper gräset - ja, då lär jag rycka in och rapportera.
Så ha det bra och glöm inte att det är Bangen nästa helg. Själv hittade jag en underbart dammig bok som jag köpte 1980 och hade glömt bort. Det är "Lingonben" av Povel Ramel där texterna till alla hans underbara låtar finns nedtecknade.
Den ska jag sjunga ur i sommar.
Dessutom är det 19 veckor kvar till allhelgonahelgen och 26 veckor till jul. Snart är vi där gott folk.

Ha det bra i helgen
och ät jordgubbar


JÖRGEN LARSSON
Skriver krönikor på fredagar i GD

Mer läsning

Annons