Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Is både här och där

/
  • Fritjofhamna, Spetsbergen -0,2 grader i vattnet. Vi tog Berge Viking från Tromsö till Svalbard. Iskallt uppdrag. Berge Viking seglade Whitbread 1982, nu ställer hon upp i Legends Regatta i Alicante i år.

Annons

Isarna ligger. Långt till islossning. Isbrytarkaptenen på Atle sa att det kunde vara värsta isvintern i modern tid. Hårt liv sjömanslivet. Men det har varit värre i omodern tid. År 1658 gick Karl X Gustav över isen till Danmark med 9 000 ryttare och 3 000 infanterister. Lika mycket folk som startar i Vasaloppet. Två skvadroner gick genom isen och försvann.

Förlusterna ansågs små. Vi tog Fyn, sedan gick man över Stora Bält till Själland. Danskarna gav upp lätt där. Vid freden i Roskilde fick vi Skåne, Blekinge, Halland, Bohuslän som nu varit svenska i lite över 350 år. Is kan vara bra.

Två tum is för en karl och fyra tum för en häst är en bra tumregel. När spindeln är ute på tunn is då ska man passa sig för att gå efter. Man måste ha is i magen säger Elektriska Roffe inför starten i en segeltävling. Grund-Kalle är ofta ute på hal is. Kommunen lägger ofta bra idéer på is.

Läser man ”Hemsöborna” så förstår man att August Strindberg var en bra iskännare. Han skriver om kärnis, stöpis och pipis. Ernest Hemingways skrivsätt kallas ibland isbergstekniken, författaren begränsar sig och låter läsaren tolka det som står mellan raderna.

Köldrekordet i Sverige, Vuoggatjålme 1966: -52,6 grader.

I baren på Titanic lär ju en dragen passagerare ha sagt till bartendern:

– Vischerligen beshtällde jag is till groggen, men det här var väl att ta i.

En världsvan man hojtar på bartendern: Ro hit en sexa whisky on the rocks men ingen is!

Det är bara toppen av ett isberg hör man ibland, och det är sant, 90 procent av isberget ligger under vattenytan. Men hör ni, det är ingen ko på isen så länge man har svansen iland, det kommer en vår.

Apropå kylan så har Rostfria Ove kallgrader i båthuset för första gången sedan det byggdes. Han har inte tömt båtens färskvattentank så nu har han slagit i lite transparent Loranga i tankarna för att slippa isbildning i rör och pumpar.

Rostfria Ove, Charter-Christer, Dykar-Roffe, Hyundai-Willy, Elektriska Roffe och undertecknad var och såg Åsa-Nisse filmen ”Wälkom to Knohult”. Två pilsner före och två pilsner efter filmen blev det för det var en äkta pilsnerfilm. Kul hade vi. Eulalia I och II fick stanna hemma.

Regeringen har lagt frågan om båtregister och båtkörkort på is. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd meddelade detta på Kustkonferensen i Göteborg. Sen tycker hon att kommunerna ska skapa flera båtplatser för att skapa en större attraktionskraft för invånare och turister.

Bra! Hoppas att Gävle visar upp sig på båtmässan i Älvsjö nu i mars. Välkommen ombord.Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons