Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin tänker sprida lite julglädje i Estland

/
  • Karin Tigermark åker i december till Estland för att dela ut julklappar till hemlösa och barn på barnhem. Foto: HENRIC LINDSTEN

GÄVLE I december ger sig Karin Tigermark av till Estland för att dela ut julklappar till hemlösa och till barn på ett barnhem i staden Valga.
- Jag vill att barnen där ska få en riktig julafton, säger hon.

Annons
Den jul som kanske de flesta svenska barn tar för givet är dock en utopi.
- När man inte har något alls kan man uppskatta saker på ett annat sätt. Skulle man ge en tandborste till en tolvåring här skulle man betraktas som knäpp. Det säger en del om skillnaden i förhållandena.
Karin bor i Gävle men går på mediegymnasiet GUC, Grafiskt utvecklingscentrum, i Uppsala. När det blev dags för projektarbete stred Karin för en julsändning till Estland. Hon fick med sig kompisarna Pernilla och Katharina och trion fick klartecken för projektet.
- Jag har alltid drömt om att kunna göra något sånt här, hjälpa någon som behöver, säger Karin.

I mitten av december ger de sig av.
- Tanken var från början att vi skulle vara där på själva julafton, men alla kunde inte då. Så nu har vi lite bråttom att få ihop pengar och få allt klart. En butik har skänkt omslagspapper så vi slår in för fullt, säger hon.

Flera olika företag har skänkt saker som leksaker, kläder, skor och pengar.
- Det absolut svåraste har varit att bli tagna på allvar, bli trodda. En del undrar om vi stoppar pengarna i egen ficka, även om många är väldigt positiva. Det största bidraget vi har fått från ett företag var 2 000 kronor. Det kändes otroligt.
Men det svåraste är också det mest givande.
- Det är så fantastiskt att vara ute bland folk och när någon plötsligt ler och stoppar i något i bössan, säger Karin Tigermark.
Chaufför och lastbil - eller rättare sagt ombyggd buss - har de hittat genom Elisabetmissionen som varje år skickar hjälpsändningar till Estland.

I pengar har de fått ihop 10 000 kronor, men fortfarande fattas en del till resan.
- Vi kommer inte att förändra världen, men lite glädje kommer vi kanske att sprida. Det räcker långt ändå, tycker jag.

Sofia Öhlander
026-15 96 17
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons