Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma bättre än Tina

Ja, det tycker svenska ungdomar - i alla fall när det kommer till maten. Det visar en attitydunder­sökning bland unga - Ägerdugersuger - Kost och hälsa - från Lunarstorm.

Annons
Inspirationen till att laga mat kommer först och främst från de unga själva men sen kommer mamma. En fjärdedel lät sig inspireras av pappas mat också.

Mamma och pappa - men främst de själva - slår ut både tjusiga kokböcker, reklam och matsidor i tidningar. De här 80- och 90-talisterna verkar vara ett släkte som tänker själva och vill bestämma själva. Och de är beredda att ta ansvaret för ett hälsosammare liv, 34 procent tycker att det är deras eget ansvar och inte myndigheternas, skolans eller livsmedelsföretagen.

Nu säger ju den här undersökningen ingenting om vad det är de stoppar i sig. Man får väl hoppas att mamma-maten var en vettig förebild.
Rent oroväckande är att de är hungriga så till den grad att 40 procent av dem småäter ofta eller alltid. En orsak, skulle enligt Lunarstorm vara att hela 75 procent i undersökningen säger att de till och från går hungriga om dagarna. 70 procent blir dåsiga och trötta efter lunchen också.

Kanske också det en spegel av uppväxten - för den eftertraktade mamma-maten serveras väl högst en gång om dagen hos de allra svenskar sedan långt tillbaka.

Lotten löfblad
redaktör för Mat & Dryck

Mer läsning

Annons