Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med kajak till Båtfors

/
  • En av de hittills 741 fångade laxarna i Älvkarleby. Den 1 juli fångade Lars Hansson, Bjursås, den här laxen på 18,5 kg från Korallen.
  • På den tiden det fanns vild lax i Dalälven var det här i Båtforsområdet de flesta laxungarna föddes.
  • De flesta abborrarna hittade jag i smala sund mellan några av naturreservatets många öar. Jag längtar redan tillbaka.

Dalälven inom Båtfors naturreservat bjuder på bra fiske i fantastisk miljö. Reservatet består till stor del av en enorm mosaik av småöar med bitvis strömmande vatten emellan.

Annons

Jag var där för första gången förra veckan. Att det till slut blev av berodde på att äldste sonen nyligen köpt en kajak. För att fiska i Båtforsområden är du beroende av någon typ av flytetyg. En kajak passar perfekt.

Jag hade aldrig tidigare fiskat från kajak. Du tar dig snabbt och smidigt fram med en kajak. Några saker gäller dock. Inga häftiga rörelser. En kajak är vinglig, det går inte att komma ifrån. Ha kamera och telefon i vattentäta fodral. Den för dagen minimala fiskeutrustningen hade jag i en midjeväska, för att behålla prylarna om jag skulle välta. För säkerhets skull band jag dessutom ett tunt snöre mellan kajaken och paddeln. Ska du fiska är du beroende av att kunna lägga från dig paddeln, och då kan det vara lätt att tappa den.

Vid badplatsen i Mehedeby går det bra att lägga i en kajak. Du kan köra ända ner till vattnet, så det funkar även att lägga i en mindre båt.

Dalälvens huvudfåra rinner alldeles utanför badplatsen. Vill du ta dig upp mot forsarna så beger du dig tvärs över älven. Direkt kommer du då in i den fantastiska mosaik av öar som utgör Båtfors naturreservat.

I takt med att du tar dig uppströms i reservatet så tilltar strömhastigheten. Fisket kan säkert vara bra inom hela området. Men för mig hägrade de övre delarna, där det strömmar lite mellan öarna.

Fisket inom reservatet förvaltas av Marma-Mehedby fiskevårdsområde. Hela fiskevårdsområdet sträcker sig från kraftverket i Untra ner till Älvkarleby kraftverk. Totalt rör det sig om över 2 000 hektar vatten. Det är dock inte fritt fram att fiska inom hela Båtforsområdet. Uppe i de forsande delarna är fiske inte tillåtet. Hur var fisket? Jo tack, det var riktigt bra. Siktet var inställt på abborre. Jag såg fram emot att få servera familjen stekt abborre. Och det kunde jag göra efter denna tur.

Spinnare fungerar alltid på abborre. Även gädda, kunde jag ännu en gång konstatera. Ungefär lika många gäddor som abborrar tog min reflex-spinnare. Jag räknade inte, men det blev upp mot femton av vardera art. Samtliga gäddor fick gå tillbaka, men åtta av abborrarna tog jag med hem.

Många känner till forsarna i Båtfors, men få har sett dem. Området består av stiglös vildmark. Landvägen är det inte så lätt att ta sig dit. Nu när jag äntligen var i området var jag självklart tvungen att paddla vidare upp för att se lite av de beryktade forsarna.

Båtfors var förr laxens viktigaste reproduktionsområde i Dalälven. En titt på kartan säger mig att jag bara sett en bråkdel av alla forsar som finns inom naturreservatet. Totalt sett måste det röra sig om åtskilliga hektar strömmande vatten. Detta trots att det nu på grund av reglering av vattenföringen bara rinner en bråkdel av det vatten som ursprungligen rann genom Båtfors.

Som du förstår så rekommenderar jag gärna ett besök i Båtforsområdet och Marma-Mehedeby fiskevårdsområde. Fiskevårdsområdet har båtar med motor för uthyrning. Det är visserligen nere i Marma, tre–fyra kilometer nedströms Båtfors naturreservat. Även sträckan mellan Marma och naturreservatet är ett riktigt bra fiskevatten.

Nu har det gått många decennier sedan någon laxhona grävde sin lekgrop i Båtfors. Ingen lax tillåts ta sig längre upp än till dammarna vid kraftverket i Älvkarleby.

Nere i Älvkarleby tycks laxfisket gå mot ett riktigt bra år. Till och med i måndags hade 741 laxar fångats. Det är två fler än under hela fjolåret. Bara i torsdags fångades 56 laxar.

– Det är inte rekord, men vi får gå tillbaka till rekordåret 1998 för att hitta så stora dagsfångster, säger Sven-Olof Elfström på sportfiskekontoret.

Inget laxfiskeår är det andra likt. För yrkesfiskets del är det i år avsättningen av laxen som styr fisket. Det har blivit näst intill omöjligt att sälja lax från Östersjön.

Förra året var den tillåtna fångstkvoten större än i år. Då var hela kvoten uppfiskad den 8 juli. I år hade endast hälften av årets kvot på 30 465 laxar fiskats upp vid samma tid. Enligt yrkesfiskare som uttalat sig i media är det bara en liten försäljning hemma på bryggan som förekommer. Uppköpare, butiker och restauranger vill inte köpa lax från Östersjön.

Hur kommer då detta sig? Laxen går inte att sälja på grund av för höga dioxinvärden. Sedan 2002 har det varit förbjudet att exportera lax från Östersjön, just för att den innehåller för mycket dioxin. Trots detta har det nu visat sig att mycket av den lax som fångats i Sverige fram till och med 2012 har exporterats. Jag själv, som tycker mig vara relativt väl insatt i mycket inom fisket, känner mig helt grundlurad. Inte ens i min vildaste fantasi kunde jag föreställa mig laxen smugglades utomlands. Nu känner alla till laxexporten. Framförallt tack vare SVT:s Uppdrag granskning i maj. Flera av de inblandade är åtalade för grovt smugglingsbrott.

Det är alltså inte så konstigt att infiskningen av årets kvot går sakta. Nästan hela marknaden för lax från Östersjön har som över en natt försvunnit.

Hur ser det då ut med dioxinhalterna i laxen? Inte så bra tyvärr. Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, sa i en radiointervju förra veckan att laxen från Östersjön alltjämt har dioxinvärden långt över de gränsvärden som är satta. Dioxiner är stabila och fettlösliga. De finns därför kvar i miljön under lång tid. Egenskaperna gör också att dessa ämnen anrikas i näringskedjorna, vilket innebär att de högsta halterna återfinns i exempelvis rovfiskar som lax. Fettlösligheten gör att dioxiner ansamlas i fettvävnaden hos djur och människor och hittas även i modersmjölk. 

Vad innebär detta för laxförvaltningen i framtiden? Att det inte går att sälja laxen blir en helt ny faktor att ta hänsyn till. Det kommer att finnas massor av lax i älvar med kompensationsutsättningar av lax, men inge vill ha den. Bara i Dalälven vandrar det upp minst lika mycket lax som hela det svenska yrkesfisket fångat hittills i år, för att ge perspektiv på frågan. Samtidigt kommer flera av de vilda laxbestånden tills vidare förbli svaga. I Testeboån, som från och med i år är klassad som ett vildlaxvatten, har ännu inte en enda lax passerat upp förbi kontrollfällan i Strömsbro.

BERNT MOBERG

Skriver om fiske i GD

Mer läsning

Annons