Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När kompisarna festar på krogen då jobbar Johan

/
  • Få gymnasieelever kan titulera sig direktör men Johan Lindberg kan och gör det. I snart tre år har han haft egna firman, Gävle Nöje.

Möt Johan Lindberg. På dagarna gymnasieelev och på kvällarna direktör i nöjesbranschen. Men det där är inte riktigt sant, det där med kvällar alltså. Johan jobbar med sin firma all ledig tid han har. – Det finns inte en stund man inte kan jobba på, säger han.

Annons

För ett par veckor sedan öppnade discoteket Solo i Fenix gamla lokaler på Söder. Kön ringlade lång och succén var ett faktum. En av killarna bakom satsningen är Johan Lindberg.

– Jag är tekniskt ansvarig på Solo och sköter hemsidan, affischer, ljud och ljus. När vi öppnade var det 20 meter kö! Sedan Hang Loose stängde finns det inte så mycket för ungdomar. Vi vill bli bästa nattklubben i stan. Det som fattas på andra klubbar ska vi ha, säger han och får det att låta självklart och enkelt.

Johan berättar att Solo kommer att köra vanligt disco på lördagarna och att fredagarna blir alternativdagar med varierat utbud. Bland annat blir det Gävle hardstyle, en mycket snabb musikstil, fredagen den femte mars.

Johan är inte bara ansvarig för tekniken på Solo utan servar och installerar ljud och ljus på flera av Gävles krogar.

– På Solos premiär ringde de från Goya och hade problem med ljudet. Jag sprang dit i bara kavajen och fixade det innan jag stack tillbaka igen. Personlig service är viktigt, säger han och plocka bort några papper från det stora skrivbordet. Ordning och reda ska det vara.

Johan startade sitt företag, Gävle Nöje, 2007 men sina första affärer gjorde han långt tidigare.

– När jag var nio år gick jag till chefen på Ica Maxi och fick ett bra pris på ett stort parti frallor.

Johan tog upp beställningar bland grannarna. Tidigt på söndagsmorgnarna åkte han och hans pappa Svenne och hämtade brödet för att leverera de färska frallorna lagom till frukost. Han fick låna startkapitalet av sina föräldrar men kunde betala tillbaka lånet snabbt och få en hygglig slant över. I ett och ett halvt år höll han på med sina brödaffärer.

– Jag skapar behov. Drivkraften är nog medfödd. Jag kollar med folk vad som funkar och tänker långsiktigt.

Några år senare, som 13-åring, arrangerade han vattendisco på Fjärran Höjder och därefter skumdisco i Andersberg. När hans pappa dog i oktober 2006 ordnade Johan och en kompis disco till förmån för Cancerfonden. Resultatet blev en check på 20 000 kronor som överlämnades till Cancerfonden.

– Pappa stöttade mig men hans död gav mig extra drivkraft. Nu fick jag bevisa att jag kunde själv.

Johan tog kontakt med Etablera för att få hjälp och kunskap att starta eget och samma år blev han direktör i det egna bolaget.

– Hos Etablera fick jag lära mig göra budget, revision, allt som har med en firma att göra.

På Borgis läser han grafisk kommunikation och har företagsekonomi som individuellt val.

– Jag ville göra något jag gillar och nu kan jag göra affischerna själv, både till mig själv och till andra, säger han och plockar upp en snygg sida om Gävle hardstyle på datorn.

Johan kan knappt slita blicken från dataskärmen. Han fortsätter jobba samtidigt som han berättar och svarar på frågor. Ingen tid går till spillo.

– All ledig tid går åt till firman, oftast åtta timmar per dag och många sena kvällar och nätter.

När kompisarna slappar, går på krogen, kollar på bio eller läser läxor, då jobbar Johan.

– Det är kul och arbetskamraterna är mina kompisar.

Men någon gång kopplar du väl av?

– Min avkoppling är att planera, när jag får skriva ner det som finns i huvudet. Men blir det semester blir det Grekland. Där har jag öluffat fem gånger.

Så berättar han att han ibland, när orken tar slut, kan sova en hel söndag. Då stänger han av dator och telefon och stänger in sig. Ingen får störa.

– Det händer väl någon gång i månaden.

Johan skulle helst vilja hoppa av skolan för att ägna sig mer åt sitt företag men inser att det är bra att ha gått klart gymnasiet.

– Jag hinner med skolan och har bra betyg men jag satsar inte 100 procent. Det orkar jag inte eftersom jag oftast kommer i säng vid ett-tvåtiden. Jag är aldrig ledig och när andra är lediga då jobbar jag.

Det riktigt lyser om Johan när han berättar lite om vad som är på gång. Just nu planerar han för en sommarklubb på Engeltofta.

– Men det är många pusselbitar som ska falla på plats, säger han och pillrar lite på mobiltelefonen, ivrig att få börja ringa runt.

Och så var det det där med åldern.

– Skriv inte det, vädjar Johan.

Han vill bli bedömd utifrån sitt kunnande, inte från ålder.

Mer läsning

Annons