Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det klart: Skatten höjs

Landstingsskatten i Gävleborg höjs med 20 öre nästa år. Men hur pengarna ska användas är ännu oklart. Landstingsfullmäktige skjuter fram avgörandet om budgeten till i december.

Annons

Trots den senaste tidens väna tal om ”utsträckta händer” och samförstånd över blockgränsen blev det en grinig tillställning när landstingsfullmäktige i Gävleborg i går skulle besluta om skatt och budget för 2009.

Att skattesatsen skulle höjas var visserligen de flesta överens om. Frågan var bara med hur mycket. Det fanns bud på allt från tio öre till 31 öre. Moderaterna, kristdemokraterna och folkpartiet stretade emot.

– Skattehöjning är bara konstgjord andning. Gör vi inget åt kostnaderna är vi snart tillbaka i samma läge igen, sa Patrik Stenvard, moderaternas oppositionsråd.

Det blev ändå som väntat den rödgröna koalitionens förslag till höjd skattesats med 20 öre, från 10:67 till 10:87, som vann den avslutande omröstningen.

När det gällde själva budgeten – det vill säga hur skattepengarna ska användas – var det den samlade oppositionen (moderaterna, centerpartiet, folkpartiet, kristdemokraterna, sjukvårdspartiet) som drog det längsta strået. De fem oppositionspartierna lyckades driva igenom att budgetbeslutet skulle skjutas framåt tre veckor till nästa sammanträde i december. Partierna ville få ytterligare tid på sig att enas om ett gemensamt budgetalternativ. Enligt kommunallagen räcker det med en tredjedels majoritet för ett beslut om återremiss och den möjligheten utnyttjade nu oppositionen.

Socialdemokraterna var ursinniga.

– Det här är häpnadväckande oansvarigt! Ni rider på kommunallagens formaliteter för att förhala budgetprocessen, dundrade finanslandstingsrådet Ann Margret Knapp, s.

Hon tycker att oppositionspartierna spelar ett högt spel med landstinget och dess anställda som insats.

– Hela organisationen väntar på att förutsättningarna för nästa år ska bli klara, menar hon.

Partikamraten Ulf Nyrén kallade oppositionens agerande för ”omoraliskt” och ”farsartat”.

– Det är ynkligt att fem arvoderade oppositionsråd inte i tid kan ta fram ett gemensamt budgetförslag, sa han.

Oppositionsråden anser att tre veckor hit eller dit inte har så stor betydelse. De menar att socialdemokraterna, som talat så mycket om att skapa ett bredare politiskt samarbete, borde se möjligheterna i att budgetdiskussionerna nu fortsätter ytterligare en tid.

– Kanske kan vi rent av komma överens allihop om en budget för nästa år, sa Carina Östansjö, folkpartiet, förhoppningsfullt.

– Men i så fall krävs det en attitydförändring från den så kallade majoriteten. Debattnivån har varit låg i dag. Lite mer ödmjukhet skulle inte skada, sa Stig Zettlin, sjukvårdspartiet.

Den 12 december samlas landstingsfullmäktige igen för att fatta beslut om budget för nästa år.

Mer läsning

Annons