Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu behöver en fiskare inte ha långsamt

/
  • Den här fina öringen på 4,2 kilo fångade Chrille Wiklund under vårfisket 2007. Foto:
  • En stadig kajak som drivs framåt med fötterna. Händerna är fria för fiske. Foto:
  • Med trötta mässben var det skönt att sätta sig och titta på flugbindning på storbildsskärm. Foto:

Gäddorna är som störst och fetast nu, fisket efter sik och vimma har kommit igång i Gavleån, öringsfisket efter kusten är på väg in i den bästa perioden på året och på fredag är det säsongspremiär för fisket i Älvkarleby. Vi står helt enkelt inför en riktigt intensiv fiskeperiod.

Annons
Som på beställning kommer nu dessutom påskhelgen med extra ledighet så vi kan ägna oss åt fiske i lugn och ro.
Vilket fiske ska man välja först? Det finns risk att man kan bli stående som en åsna mellan hötappar. Ska man välja att kasta efter havsöring? Eller kanske jerka gädda eller meta sik? Oavsett vilket så gäller det att fokusera på ett fiske åt gången.

Siktar du på att fånga en rekordgädda så är det just nu du ska ut. Det är honorna som är störst bland gäddorna. Efter leken, när rommen är lagd och mycket av fettet förbrukats, kan en riktigt stor gäddhona väga flera kilo mindre än före leken.
Jag har sett att antalet metare i Gavleån har ökat de senaste dagarna. Några av dem är ute efter stora vimmor och andra är mer intresserad av att få med sig några fina sikar hem till stekpannan. Metoden är i princip densamma för vimma och sik. Det vill säga bottenmete med räka och/eller maggot. De flest som metar nu i Gavleån gör det nedströms Islandsbron.

Såväl sik som vimma i Gavleån är bara på tillfälligt besök i Gavleån. Ingen av dessa arter är kapabla att forcera några kraftigare forsar. Därför undrar jag om det inte någonstans nedanför där vattnet börjar forsa, i höjd med Gävle slott, kan bli en ansamling av fisk. Om jag ska fiska i Gavleån nu så kommer jag nog att prova där.
Det fiske som jag personligen längtar mest efter just nu är gädd fiske. En fin vårdag med värmande sol och fiske med jerkbait någonstans längs Testeboån mellan sjöarna uppströms Oslättfors skulle vara trevligt.
Som vid allt fiske så bjuder naturen alltid på upplevelser utöver själva fisket. Så här års uppe vid Testeboåns sjöar är det full fart på hackspettarnas trumningar, sångsvanarna har anlänt och ofta hör man orrarna spela på någon myrkant.

Premiärfisket i Älvkarleby är i år senare än någonsin. Förr var det premiär på nyårsdagen och de senaste åren har premiären infallit första lördagen i mars. I år är det den 21 mars, långfredagen, som gäller. Det är det faktum att fångsten på vintern mestadels består av antingen mörka öringar som stått kvar sedan hösten eller för små blanka öringar som är orsaken till senareläggningen av premiären.
Tittar vi i statistiken så får vi gå tillbaka många år innan vi ser lika stora fångster av öring under mars och april som 2007. April är alltid den månad som det fångas flest öringar i. Så det känns som att det finns fog för att se fram emot en bra vårsäsong i älven i år.
- På premiärdagen är antalet fiskare begränsat till 200. Fiskekorten kan bokas på fiskekontoret, och det finns kort kvar, berättar Janne Olsson i Älvkarleby.
Från dag två är det inte nödvändigt att boka plats.

Fiskekontoret har flyttat till nya lokaler. Numera finns kontoret i före detta Laxforskningsinstitutets lokaler på Västanån. Dit kommer förresten även sportfiskemuseet, som idag ligger uppe på Laxön, att flytta i slutet av maj.
För dig, liksom mig, inte har så stor erfarenhet av fisket i Älvkarleby så finns fiskekontoret. Där kan du, utöver att köpa fiskekort, även få tips av personalen om hur du ska fiska och om vilka beten som fungerar.
Det finns med andra ord många olika fisken att välja på just nu. Vilket väljer du? Oavsett hur och var du fiskar så får du gärna dela med dig av dina äventyr ute vid fiskevattnen.
Numera har de flesta någon form av digitalkamera med sig. Skicka gärna in en bild hit till fiskesidan och berätta om just dina fiskar, fiskevatten eller fisketips. Adressen är fiske@gd.se.
Våren innebär även fiskemässor. Den gångna helgen var det flugfiske- och vildmarksmässa i Älvsjö, och 11-13 april är det dags för den stora sportfiskemässan, som i år är i Göteborg.

På mässan om flugfiske och vildmark presenterades som vanligt en massa produktnyheter.
Det som fick mig att haja till lite extra var en typ av kajak av märket Hobie som drivs framåt med hjälp av två små vingar på undersidan. Kraften till vingarna får den som ska åka stå för via pedaler.
Att driva kajaken framåt med fötterna gör att händerna är fria för fiske. Tänk er att trampa sig fram längs en vasskant och kasta efter gädda. Eller att med ett par spön flötestrolla efter gös en skön sommarkväll på Storsjön. Det är förberett med spöhållare på dessa kajaker.
Till sist. Sjöisarna har luckrats upp med en rasande takt den senaste tiden. Men det går fortfarande att fiska från is på sina håll. På sjön Hyen i Hofors avgörs Öppna Gästrikemästerskapet i pimpelfiske på påskafton. Mer information om den tävlingen finns på Sport fiskarna Gästriklands telefonsvarare 0290-237 15.

Mer läsning

Annons