Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny hälsocentral fick klartecken

Det är nu klart att landstinget öppnar en ny hälsocentral på Gävle Strand. Men politkerna var oeniga när beslutet i går fattades i landstingsstyrelsen.

Annons

Gävle Strands hälsocentral ska öppnas i kvarteret Fullriggaren senast vid halvårsskiftet nästa år. Den nya hälsocentralen ska, enligt styrelsen, vara en ”konceptcentral” med små lokalytor och moderna funktioner. Ingen reception ska finnas utan besökarna ska istället få använda pekskärm.

Alla politiska partier gillar grundidén men Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna ansåg att beslutsunderlaget var alltför bristfälligt. Det borde skickas tillbaka till tjänstemännen för komplettering, ansåg de.

– Det vi främst saknar är en ordentlig affärsplan. Innan man startar en ny verksamhet måste man veta vad som krävs för att den ska gå runt, säger Patrik Stenvard, Moderaternas oppositionsråd.

Han menar att de flesta hälsocentraler som landstinget driver i Gävle går med underskott och att det finns stora osäkerhetsfaktorer när det gäller underlaget för den nya hälsocentralen. Invånarantalet på Alderholmen är i dag alldeles för litet för att räcka till, anser Stenvard.

– Visst kanske man på sikt kan locka till sig en del patienter från andra hälsocentraler. Men i startskedet ser det väldigt tunt ut.

Mer läsning

Annons