Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pass upp med spriten på semestern

Semester är fest, tycker många och dricker alkohol både i större mängd och oftare än annars – en vana de riskerar ta med sig även när ledigheten är över.

Annons

Sex av tio svenskar dricker mer alkohol när det är semester än annars. Nästan lika många säger sig också dricka oftare när de är sommarlediga, enligt en undersökning gjord av Sifo på uppdrag av IQ, ett dotterföretag till Systembolaget.

– Det är naturligt, man är ledig vilket gör att man inte behöver oroa sig för morgondagen, säger Sven Andréasson, professor och överläkare på Riddargatan 1, en mottagning för personer med alkoholproblem.

Att träffa vänner och att resa är för många förknippat med att dricka alkohol, men de som vet med sig att de har en hög konsumtion får ha i åtanke att semestern är en risksituation.

– Problemet är att en del personer som är på lut redan från början och har ett problemdrickande kommer in i ett drickande som de sedan inte kan bryta när semestern är slut, säger Sven Andréasson.

De personer som han möter vet generellt hur mycket de egentligen vill dricka och kan själva sätta upp gränser för hur mycket det är okej att dricka vissa dagar eller veckor och när det inte är okej att dricka alls.

Mer läsning

Annons