Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar, pengar, och åter pengar

Pengar pengar, skillnaden på skit och pannkaka. Pengar är väl inte allt, men nog är det ett plus. Jag sitter hellre och gråter i en Jaguar än jag står och grinar på en buss.  

Annons

Veckan har varit full av massa diskussioner om landstingets personalfest. Medarbetarna får ha kul för 1000 kr och andra får slå klackarna i taket för 2000 per person! Men det är väl bra? Antingen åker man första klass eller andra! Landstinget eller kommunstyrelsen.

Ansvarsfrihet blev det för en nämnd som bara slarvar bort 20 miljoner som skattebetalarna slitit ihop. Tycker det låter toppen att sitta inne i Gävle och styra utan att behöva ta något ansvar för något man gör. Man skulle bli politiker. Carina Blank, ska vi byta jobb ett tag? Men jag lovar att i mitt jobb måste man hålla koll på inkomster och utgifter, uppdraget och budgeten, tider och manus och texter och koreografi och ljussättning och ljudmixningar och regi och hårläggning och make upp och strumpbyxor och tillskärning och sömnad och klänningar och kostymer. Tror inte någon i kommunstyrelsen skulle kunna göra mitt jobb ensam! Då skulle det bli dyrt! Skulle behövas hela kommunhuset för att sköta det.

Om ansvarsfrihet skulle ha vägrats kunde fullmäktige besluta att avsätta berörda politiker från sina platser. Men det blir inte billigare för skattebetalarna det heller. Titta på Coop. KF gjorde i fjol en förlust på 956 miljoner kronor. Jag som ofta springer med mitt ”Medmera” kort och samlar bonuspoäng. Känns lite värdelöst. Coops vd Svante Nilsson, där KF äger 40 procent, har en lön på 7,8 miljoner kronor. Då tjänar han nästan två miljoner kronor mer än H & M:s vd Rolf Eriksen, vars företag uppvisade en vinst på 8,6 miljarder kronor i fjol. Förre Coop Norden-vd:n, Roland Svensson, som avgick, kommer att få ut full lön från kooperationen under hela 2013 och 2014. Andreas Falkenmark, som fick sparken från vd-jobbet för Coop Sverige, kammar hem en fallskärm på 18 månadslöner, en summa som landar på knappt 11 miljoner kronor.

Hur mycket egentligen det innebär i pengar, är ingenting som ledning och styrelse vill berätta, trots att kooperation rimligen borde präglas även där av öppenhet. Förstår att dom som jobbar inne i butikerna runt om i Sverige med att packa upp varor, sitta i kassan och jobba och slita hellre skulle ha en extra slant i lönekuvertet.

Slita får polisen göra också vid alla stora evenemang kring dom stora fotbollsmatcherna och andra större idrottsevenemang. Sånt som mest lockar manlig publik. Redan på den så vackert kallade ”Friends Arena” har det varit flera trista upplopp nu. Trots att knappt cementen stelnat runt nybygget. Det skulle vara så fint och kärleksfullt bra där sades det. Underbart med fotboll!  Nej. Säger jag vill inte vara med och betala dom miljonerna varje gång. Fotbollförbundet, ta ert ansvar! Bygg taggtrådsstaket eller gräv en vattengrav fylld med hajar runt planen. Eller spela för tomma läktare!

Babsan

Mer läsning

Annons