Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer ratar vaccin

/
  • Det är sedan många år gratis för personer över 65 år att vaccinera sig mot influensa i Gävleborg.

Pensionärerna i Gävleborg har blivit bättre på att vaccinera sig mot influensa. Men fortfarande avstår nästan hälften.
– Vi är inte nöjda utan hoppas på ytterligare en ökning i år, säger Signar Mäkitalo, smittskydds­läkare i Gävleborg.

Annons

Influensasäsongen närmar sig och med den de stora vaccinationskampanjer som landstingen numera bedriver.

Men trots att det sedan många år är gratis i Gävleborg för personer som är 65 år och äldre att vaccinera sig mot influensa är det fortfarande många som struntar i det.

Under en period var det bara drygt 40 procent som vaccinerade sig. I fjol skedde en uppryckning och Gävleborg kom då upp i 57 procents vaccinationstäckning.

– Det ligger i nivå med riksgenomsnittet och är en acceptabel nivå. Men vi har fortfarande en bit kvar innan vi når WHO:s mål, säger Signar Mäkitalo.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, ska tre av fyra ålderspensionärer vara vaccinerade 2010.

Varför är det då så många som avstår från vaccination? Undersökningar som gjorts i andra landsting tyder på att äldre människor negligerar risken med att få influensa. ”Jag har aldrig varit sjuk i hela mitt liv och kommer inte att bli det nu heller”, är en vanlig inställning.

– Men det är ett felaktigt synsätt. Även om man har haft ett friskt liv och tycker att ”en influensa ska man väl klara av” är risken att bli svårt sjuk betydligt större när man är äldre, menar Signar Mäkitalo.

Vissa som som insjuknar blir så illa däran att de måste läggas in på sjukhus. Cirka 2 000 personer dör varje år i sviterna av influensa.

En annan vanlig invändning mot vaccination är att vaccinet endast ger ett begränsat skydd. Man kan vaccinera sig och ändå bli sjuk. Signar Mäkitalo medger att det är pedagogiskt svårt att övertyga människor att de ska vaccinera sig när det bara skyddar i ungefär vartannat fall. Men skyddseffekten är ändå tillräckligt stor för att vaccinering ska vara motiverad, tycker han.

– Vaccination minskar inte bara risken att bli sjuk utan gör också att besvären blir lindrigare om man trots allt insjuknar, säger Signar Mäkitalo.

Han hoppas att vaccinationstäckningen ska öka med ytterligare fem–tio procent i år i Gävleborg. För att nå dit krävs engagemang från sjukvårdens personal, framhåller han. De måste bli tydligare med att rekommendera vaccination till sina äldre patienter.

Årets vaccinationskampanj i Gävleborg inleds den 20 oktober och pågår i en månad.

 

 

Mer läsning

Annons