Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pippi på fåglar

/

Pyrrhula pyrrhula, det är domherre på latin men betyder eldröd. En domherre lockar mjukt melodiskt och med en sorgset klingande vissling, pjuh pjuh låter den. Helst sjunger den vackra vårvinterdagar och myser gärna med en måltid av päron och plommonknoppar.

Annons

Domherren sägs ha fått sin röda färg när den på Golgata försökte dra taggarna ur Kristi törnekrona och fjädrarna på bröstet färgades röda av blod, de här uppgifterna har jag inte riktigt lyckats få verifierade&
Däremot har hela Småland enats om att ser man en domherre på senhösten så kommer snön inom tre dagar.

En annan vacker och dramatisk fågel är lommen, Gaviidae på latin. Lommen lever i en liten familj och tycker inte om inte när det blir för många andra lommar i gruppen, lommen lägger bara två ägg när den lägger ägg, som sagt, man vill inte trängas med för många andra. Lommen gillar fisk och kan dyka utan minsta plask, mer låter det när den har något på hjärtat, lommen har ett starkt och ödsligt läte och det faktum att fötterna sitter långt ut mot stjärten gör att den inte trippar i väg några längre sträckor utan att stå på näbben, den simmar och simmar.

Jag känner flera människor som är väldigt intresserade av fåglar och tycker man om fåglar så tycker man alltid väldigt mycket om fåglar. Min sambos föräldrar har hittat sig varsin favoritfågel, Ulla gillar domherren och Helge tycker bäst om lommen. På landet har de en kikare och där står de och ser ut över sjön, de har benkoll på lomfamiljen, är de fler eller färre i år? vart är lommarna nu på väg? nu äter de och jaha, nu skymmer det, då är de på väg hem. Helge har också sprintrekordet över köksgolvet för att få tag på kikaren när lommarna har något på gång. Så där håller man på, jag undrar om lommarna har samma koll på Ulla och Helge?

Intresset för dessa fåglar har resulterat i att de båda fågelarterna dyker upp i olika modifikationer i hemmet, trä, lera, porslin, glas och nu senast i tyg. För Ulla blir det ju lite orättvist för domherrarna har börjat hålla sig undan, de vill ha det lummigt eller en massa barr och huserar gärna i en låg gran, inte som Helges lommar som simmar fram och tillbaka över sjön och låter sig betittas. Därför fylls hemmet med låtsatsdomherrar och jag håller med, jättevackra är de.

Men hur mycket fågelfigurer kan man ha? Både Ulla och Helge är normala människor med ett normalt och vackert hem, de är inte galna och vill inte kryssa bland låtsasfåglar. En årstidsbaserad lösning har därför resonerats fram. Hela vintern har Ullas domherrar prytt hemmet men nu när våren kommer flyttar Helges lommar ut ur skåpen och Ullas domherrar flaxar in. Härom sistens hittade Helge jättefina fågelfigurer i tyg på internet, genast beställdes en lom och naturligtvis en domherre till frun, extra fantastiskt var att när man klämde på tygfågeln lät den som en riktig fågel! 349 kronor för båda, ett klipp tycker Helge, men säg inget till Ulla, det ska bli en överraskning&

Ha en härlig Valborg, håll gärna fingrarna varma genom att applådera min pappa och hans kumpaner i Gefle Drängar i Regementsparken i morgon. Och du, skit i smällarna!

TITTI SCHULTZ
Radiopratar i RIX MorronZoo

Mer läsning

Annons