Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Potatis, gökar och björnar

Annons

Potatisen är i jorden och i år ser jag extra mycket fram emot vår lilla franska potatis. Amandine provade vi att odla första gången förra året – och den var verkligen läcker.

Vår sommargranne har bland annat varit kock och han gjorde något lika enkelt som gott med första skörden av potatisen i fjol: Sköljde och skar i halvor, sedan lade han den på ett fat med lite olivolja och så strödde han på fjollsalt (det är hans benämning på flingsalt) och så in i ugnen.

Vi provar en ny sort i år också. Den heter Timo och lär vara den mest odlade i Finland. På något sätt anar jag att den är lite mer rustik. Men det är säkert bara fördomar.

En annan sak vi provar är klotrund squash. Det är ett spännande försök som än så länge artar sig bra i drivbänken.

Förra året hördes inte göken av så mycket i våra skogar. Men i år har gökarna kommit tillbaka med råge. En väckte mig en natt i veckan när den satt i ett träd på andra sidan vägen. Åtminstone lät den så nära.

Tack och lov var det i öster den hördes.

Det har varit mycket snack om björnar därhemma. Ska man tro allt som sägs (och det gör jag) så finns en hona med tre ungar, en hona med en unge, en stor hane och möjligen en ungbjörn i trakten. Man ska nog försöka ge ljud ifrån sig när man är ute i grannskapet.

Inte för att jag är särskilt rädd men man vill ju inte skrämma de stackars djuren i onödan.

Dessutom har jag redan sett björn och lo i naturen, så det återstår bara två av de fyra stora för min del.

Anders Wennberg

Mer läsning

Annons