Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problem få tag på hyrläkare

Landstinget i Gävleborg har problem att få tag på hyrläkare. Bemanningsföretagen levererar inte i den omfattning som avtalats, något som ställt till bekymmer i sjukvården.

Annons

Sjukvården i Gävleborg är till delar väldigt beroende av inhyrda läkare. Svårigheter att rekrytera fast arbetskraft gör att landstinget allt oftare måste vända sig till bemanningsföretag.

På senare tid har dock leveranserna från bemanningsföretagen börjat krångla. Landstinget får inte det antal läkare man behöver och har beställt.

Problemen förvärrades i samband med att ett nytt ramavtal för inhyrning av vårdpersonal trädde i kraft den 1 september i år.

Avtalet innebar att priserna sjönk, något som i sin tur gjort att bemanningsföretagen i vissa fall hellre prioriterar beställningar från andra landsting som betalar bättre.

– Hyrläkarna bestämmer själva var de vill jobba. Om de får bättre betalt av sin arbetsgivare för att jobba i ett landsting än i ett annat har det naturligtvis betydelse för vilket de väljer, säger Petter Karlsson, landstingets avtalsdirektör.

Landstinget har nu tagit kontakt med samtliga företag som ingår i ramavtalet för att påpeka bristerna. Företagen uppmanas att ställa samman handlingsplaner för hur problemen ska kunna lösas.

Petter Karlsson säger att landstinget i sista hand måste överväga att bryta avtalen med de företag som inte klarar sina leveransåtaganden.

– Men jag hoppas inte att det ska behöva gå så långt. Jag tror att det här ska kunna lösas i samförstånd, säger han.

Bemanningsföretagen måste rekrytera fler läkare för att möta den efterfrågan som finns, menar Petter Karlsson. Men även landstinget behöver förbättra sina rutiner. Hyrläkarbeställningar ska göras så tidigt som möjligt för att företagen ska få god tid på sig att hitta intresserade läkare.

Att ha god planering och erbjuda långa uppdrag kan vara ett sätt för landstinget i Gävleborg att få fler hyrläkare att välja Gävleborg, menar Petter Karlsson.

Mer läsning

Annons