Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rehabresor kan stoppas

Landstinget i Gävleborg kan komma att sluta skicka patienter på rehabilitering till Kanarieöarna och andra ställen utomlands.

Värmen har ingen bevisad medicinsk effekt, anser S-C-MP-majoriteten men oppositionen protesterar.

Annons

Som sparåtgärd inför nästa år föreslår landstingsledningen att all utlandsrehabilitering upphör. Det betyder att det blir stopp för landstingsfinansierade resor till Vintersol på Teneriffa och andra rehabanläggningar utomlands.

Detta berör i första hand människor med neurologiska sjukdomar och reumatism eller andra inflammatoriska sjukdomar.

De har i viss utsträckning fått åka till bland annat Vintersol för några veckors träning i ett varmare klimat. Tanken är nu att de i stället ska få den rehabilitering de behöver på hemmaplan.

Åtgärden, som ska spara fyra miljoner kronor åt landstinget, diskuterades redan för ett och ett halvt år sedan men genomfördes aldrig då.

Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Tommy Berger, S, menar att det saknas vetenskapliga bevis för att utlandsvistelserna gör nytta.

– Det har gjorts studier på detta och man har inte kunnat se att klimatet i sig har någon speciell effekt, säger han.

Det blir både billigare och bättre att bygga upp rehabilitering i landstingets regi, anser Tommy Berger.

Bland berörda patientgrupper är meningarna delade kring utlandsrehabiliteringen.

– Om man måste spara pengar på något är det ändå bättre att göra det på utlandsrehabiliteringen än på den egna verksamheten i Gävleborg, säger Kerstin Westin, Gävle, reumatiker och ordförande i Handikapporganisationernas samarbetsorgan i Gävleborg

Hon menar att utlandsrehabilitering inte passar alla. Många är för sjuka för att klara av såväl resorna som den intensiva träning som bedrivs. En brist är också att det saknas reumatolog på plats.

– Det är bättre att lägga pengarna på rehabilitering på hemmaplan som alla kan ta del av, säger Kerstin Westin.

De fyra borgerliga oppositionspartierna vill att möjligheten till utlandsrehabilitering ska finnas kvar.

– Värmen har stor betydelse för många med ständig värk och sjukdom. Den gör att de mår mycket bättre, säger Carina Östansjö, Folkpartiets oppositionsråd.

Att få vistas i en handikappvänlig och trivsam miljö som till exempel Vintersol erbjuder bidrar också till ett ökat välbefinnande, menar hon.

Beslut i frågan fattas av landstingsfullmäktige den 3-4 november.

Mer läsning

Annons