Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger fick vänta över sex timmar

/
  • Roger Lindblad är hemma igen från sjukhuset, nöjd med behandlingen på avdelning 109, men väldigt kritisk till väntetiden på akuten.

Roger Lindblad kom till akuten med en misstänkt stroke, men fick vänta länge innan någon tittade till honom.

– Jag förstår inte hur de prioriterar. Jag kunde ha dött, säger han.

Annons

I lördags berättade Gefle Dagblad om en 74-årig kvinna som fick tillbringa tolv timmar på akuten innan hon kom till en vårdavdelning. Men hon är inte ensam om att ha fått vänta länge på vård på akuten under jul- och nyårshelgen.

Roger Lindblad kom till akuten den 27 december, dagen efter annandagen, och är mycket kritisk mot hur han togs emot.

– Först fick jag inte komma in. Sedan fick jag ligga i ett rum på akuten från 15.30 till 21.50 utan att någon tittade till mig. Nu var det inte fråga om liv eller död för mig, men vem gjorde den bedömningen? Jag visste det inte och ingen annan heller, säger han.

Roger Lindblad blev dålig redan på julafton som han tillbringade med barn och barnbarn i Hudiksvall.

– Jag reste mig ur en fåtölj och det blev svart framför ögonen och omöjligt att gå. Det gick inte att flytta benen, berättar han.

Men i stället för att söka vård direkt åkte han och hans fru hem till Gävle och hoppades att det skulle bli bättre av sig självt.

Det blev det inte.

Vid tiotiden första vardagen efter jul tog sig Roger Lindblad därför till hälsocentralen i Sätra. Men där togs han inte emot.

– Jag fick inte komma in för att jag inte beställt tid hos en läkare. Enda chansen var att åka till akuten, sa de, så då gjorde jag det. Men där var det två unga tjejer som sa att här tar vi bara emot akutfall, berättar han.

Trots att han berättade att benen inte fungerade, att han fått sämre syn och att han hade hänvisats från hälsocentralen fick han inte komma in. Däremot fick han hjälp att boka en läkartid på hälsocentralen i Sätra, så han återvände dit.

– På hälsocentralen misstänkte läkaren att jag fått en stroke, så jag fick åka tillbaka till akuten igen, med en remiss den här gången. Men jag fick absolut inte köra själv, så dålig var jag, berättar Roger Lindblad.

Klockan 15.30 kom Roger Lindblad till akuten för andra gången, och efter en kvart visades han in på ett rum där han fick ligga på en brits.

Sedan hände ingenting.

– Ingen tittade till mig. Jag har diabetes, men fick ingenting att äta eller dricka. Jag hade inget larm. Och jag kunde ju inte gå, jag kunde inte hämta något själv, säger Roger Lindblad.

Till slut fick Roger Lindblad komma till strokeavdelningen, där han sedan tillbringade nyårshelgen och där han tycker att han fick bra vård. Där lärde han sig också att en strokepatient ska ha behandling inom fyra-fem timmar, för då kan man lösa upp proppen.

– Man kan ju omöjligt hinna in inom fem timmar om man får vänta sju timmar på akuten. Det är ju helt oacceptabelt. Jag vet inte hur de prioriterar, men när de äntligen körde iväg med mig var det helt tomt i väntrummet. Jag var tydligen minst prioriterad av alla, säger han.

Att han inte var ensam om att vänta länge den 27 december är dock helt klart. Av en tillfällighet kom även Roger Lindblads pappa, 91 år, till akuten samma dag.

– Jag såg honom aldrig för jag låg ju inne i ett rum. Men pappa fick också vänta sju timmar innan han fick hjälp, säger Roger Lindblad.

Mer läsning

Annons