Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så slår nya skatten mot dig

/
  • Förutom skattehöjningen införs flera nya avgifter, bland annat på ultraljudsbilder och ambulanstransporter. Dessutom slopas viss subventionering av p-piller.

Höjd skatt - för andra året i rad - och sannolikt också höjda avgifter väntar i landstinget i Gävleborg nästa år. S-C-MP-koalitionen fick efter lång debatt i landstingsfullmäktige i går igenom sitt budgetförslag som kostar medelinkomsttagaren 500-700 kronor mer i skatt per år.

Annons

Tre alternativ stod emot varandra när de 75 ledamöterna i landstingsfullmäktige i går skulle lägga fast budget för 2010 och ekonomiska riktlinjer för åren därefter.

Den stora stridsfrågan gällde skatten. Skulle den höjas med 30 öre (S-C-MP), 20 öre (V) eller inte alls (M, FP, KD, SVP)?

Majoritetspartierna Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet gick som väntat segrande ur striden.

Det blir skattehöjning med 30 öre, något som ska bidra till att landstinget når ett plusresultat på 118 miljoner kronor nästa år.

Det blir sannolikt också ett antal avgiftshöjningar. Men den frågan kommer upp till avgörande först i december. Oppositionen lyckades få det förslag som majoriteten lagt fram återremitterat för komplettering.

Det mest kontroversiella delen i avgiftsförslaget gäller ambulanssjukvård. S-C-MP-koaltionen vill införa avgift både för ambulanstransporter och för behandling som ambulanspersonal utför på plats när de ska hämta en patient. Detta ska ge fyra miljoner kronor i ökade intäkter.

Finanslandstingsrådet Ann Margret Knapp, S, försvarade åtgärderna.

- Hur ofta åker vi ambulans egentligen? Aldrig eller mycket sällan. Det här blir ingen stor kostnad för var och en, särskilt inte som avgiften kommer att ingå i högkostnadsskyddet, ansåg hon.

Oppositionspartierna protesterade.

- Om man är livshotande sjuk och behöver åka blåljus ska man inte behöva betala 150 kronor, hävdade Carina Östansjö, Folkpartiets oppositionsråd.

S-C-MP-koalitionen tecknade en dyster ekonomisk framtid för landstinget. Arbetslöshet och avfolkning i länet leder till en kraftig försämring av skatteunderlaget under 2011 och 2012. Skatte- och avgiftshöjningar och andra sparåtgärder blir nödvändiga för att undvika stora underskott. Att lita till att regeringen återigen ska skjuta till extrapengar går inte, menade partierna.

För en medelinkomsttagare betyder höjningen 500-700 kronor per år i ökad skatt.

- Ett facilt pris för att få behålla en god sjukvård i länet, anser Björn Brink, Centerns landstingsråd.

Patrik Stenvard, Moderaternas oppositionsråd, vände sig mot resonemanget att skattehöjningen skulle vara räddningen för sjukvården.

- Det finns ingen koppling mellan hög skatt och hög kvalitet och god tillgänglighet i vården. Tittar vi oss omkring i landstingsvärlden kan vi konstatera att det ofta är precis tvärtom, sa han.

Han påpekade att Socialdemokraterna har varit med om att höja landstingsskatten i Gävleborg fyra gånger under 2000-talet. Totalt har skattesatsen under dessa år höjts med 1,32, något som gett en vanlig sjuksköterska en skattehöjning med 3 500 kronor per år, enligt Stenvard. Majoritet och opposition tycktes överens om en sak: det finns ett brett folkligt stöd för skattehöjningar om pengarna går till ”välfärd”.

- Svenskarna är ett originellt folk, de blir aldrig skattetrötta, suckade Anders Bergsten, Kristdemokraterna.

Mer läsning

Annons