Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbspår till behandling räddar liv

/
  • Strokeavdelningen står redo med specialutrustning dygnet runt för att snabbt kunna sätta in propplösande behandling, enligt vårdenhetschef Johanna Borgström.
  • Strokedrabbade Marie Andersson fick snabbt behandling på Gävle sjukhus och blev av med proppen i hjärnan. Nu mår hon mycket bättre.
  • Medlet som löser upp proppen i hjärnan ges via dropp. Ju snabbare behandlingen sätts in desto bättre blir effekten, säger läkaren Simon Nilsson.

De som insjuknar i stroke har fått ett snabbspår till akutbehandling på Gävle sjukhus. Nu kommer fler att få propplösande medel – och därmed större chans att överleva och slippa allvarliga men.

Annons

I en säng på strokeavdelningen på Gävle sjukhus ligger Marie Andersson och återhämtar sig. Det har gått några dagar sedan hon fick en stroke när hon var ute i sin husvagn vid Medskogssjön.

– Ena benet vek sig under mig, jag föll ihop. Eftersom jag haft stroke två gånger tidigare så förstod jag vad det var fråga om och ringde direkt efter ambulans, berättar hon.

Nu mår hon bättre och är på väg att skrivas ut. Det snabba tillfrisknandet beror till stor del på att hon snabbt kom under sjukhusvård och blev av med den propp i hjärnan som orsakat stroken.

Marie Andersson är en av de första strokepatienter som fått ta del av Gävle sjukhus nya direktspår till trombolys, propplösande behandling. Det är hon tacksam för.

– Det fungerade klockrent. Jag vet ju att varje minut är livsviktig i ett sådant här läge, säger hon.

Den nya snabbspårsmodellen går ut på att personer som kommer till sjukhuset med symtom på stroke inte ska ”fastna” på akutmottagningen utan omedelbart köras till röntgen för undersökning av hjärnan och insättning av blodförtunnande medel.

Att behandla stroke med trombolys är inget nytt. Men för att behandlingen ska ha effekt måste den sättas in snabbt. Ju tidigare det sker desto större är nyttan och desto mindre är riskerna. Har det gått mer än fyra och en halv timme efter att patienten fått första symtom är det för sent. Den knappa tidsmarginalen har hittills varit svår att klara. Vid Gävle sjukhus har i snitt bara tre strokepatienter i månaden fått propplösande behandling.

– Vi räknar med att antalet nu ska kunna fyrdubblas, säger Simon Nilsson, tillförordnad specialistläkare och vårdenhetschef för underläkare vid internmedicin.

Ökningen beror inte bara på direktspåret utan också på att de medicinska kriterierna för att sätta in propplösande behandling vidgats, framhåller han. Till exempel har den övre åldersgräns på 80 år som tidigare fanns tagits bort.

Trombolys är ingen ”underkur” för alla. Men den kan i vissa fall innebära skillnaden mellan liv och död. Den kan också vara skillnaden mellan lindriga och svåra men. Att till exempel få tillbaka rörelseförmågan i en arm eller slippa talsvårigheter är en stor vinst för patienten. Därför är det viktigt att inte onödigt tidsspill i vårdkedjan gör att patienter inte kan komma i fråga för behandlingen.

Direktspåret börjar redan i ambulansen. Ambulanspersonalen gör där en första bedömning av patienten. Om de misstänker stroke larmar de sjukhuset som omedelbart kan börja rigga för röntgenundersökning och propplösande behandling. När patienten kommer till sjukhuset blir det direkttransport till röntgen där strokesjuksköterska och läkare står redo. Om patienten visar sig ha en stroke och lämpar sig för propplösande behandling påbörjas sådan direkt. Medlet ges via dropp och behandlingen tar cirka en timme.

För att direktspåret ska fungera har strokeavdelningen fått ändra på sitt arbetssätt. Mer fokus läggs på akutinsatser. Personal måste dygnet runt vara beredd att snabbt ta sig till röntgenavdelningen när ett strokelarm kommer från en ambulans.

Även med direktspåret är det dock många patienter som inte kvalificerar sig för trombolys. Metoden är till exempel inte tillämpbar på den som fått en hjärnblödning. Det är också fortfarande vanligt att människor dröjer så länge med att söka vård att tiden för den här typen av behandling hinner rinna ut innan de nått sjukhuset.

Johanna Borgström, tillförordnad chef för strokeavdelningen, uppmanar allmänheten att lära sig känna igen symtomen på stroke (se faktaruta).

– Ringa 112 direkt om du får sådana symtom, säger hon.

Mer läsning

Annons