Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sten i backen? Odla på höjden!

/

En trädgårdsmästare utan trädgård! Det går ju inte. Men vad göra när det inte går att gräva? Eva Göterfors är inte den som ger upp. Hon har i stället hittat på egna praktiska lösningar.

Annons

Eva Göterfors är trädgårdsmästare åt kommunen till vardags. Självklart vill hon njuta av blomsterprakt och att få påta i jorden även på fritiden.

Men Eva har en minimal trädgård där det dessutom inte går att gräva. Efter en decimeter med jord slår spaden i sten efter sten. Vad göra?

Jo, när Evas son tog bort sitt badkar la hon beslag på det och i samma veva plockade hon bort sitt eget badkar. Men i stället för att slänga badkaren bar hon ut dem på den ombonade altanen med trädäck. Badkaren ställde hon i vinkel och klädde in med tryckimpregnerat virke.

– Hål är det ju redan i botten så vattnet rinner ur om det regnar. För att det inte skulle gå åt så mycket jord fyllde jag badkaren med upp och nervända plastkrukor och så fyllde jag på jord. Det gick väl åt en 20 säckar.

Det är nu tredje året som Eva planterar sommarblommor i sina badkar och det fungerar utmärkt. Här trivs smultron ihop med Afrikas lilja, kaprifol, tulpaner, tobak, doftlilja, veronika, salvia, aubretia, daglilja, rosenskära, gladiolus, vårlökar och en raritet som Eva inte minns namnet på.

– Det är inte fullt än, säger hon bestämt.

Eva har haft kolonilott i 22 år men sålde för två år sedan så det är klart att det kliar i fingrarna. Finns det inga nya växter att plantera så ska i alla fall de som redan är planterade ses över och dessutom vill ju Eva se hur det växer och njuta av färger och dofter.

– Jag går en inspektionsrunda varje dag, berättar hon och tar oss med ut på den minimala lilla gräsplätten.

Även här har Eva hittat på fiffiga lösningar. Prydnadskörsbär och blodlönn är till exempel planterade i vägtrummor omgivna av blå surfina. Mitt i det gröna finns ett litet bad för fåglarna.

Intill altanväggen har Eva byggt om uttjänta pallkragar som hon fått ta på jobbet. Här trängs sommarblommor med gräslök och lök. Mitt i allt tronar ett silverpäron. Kommer man inte ner i jorden går det alltså utmärkt att odla på höjden.

Mer läsning

Annons