Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trista, ensamma morgnar

/
  • Marcus rum är kalt och tomt. Möblerna som ingick bestod av en säng, en stol och ett litet bord lagom stort att stå på huvudet på. Akrobatik är också Marcus specialområde.

– På helgerna vill man inte gå och lägga sig för man vet att det inte finns någon där när man vaknar. Marcus Cernold går första året på cirkuslinjen och är van att ha fem syskon omkring sig. Nu bor han i ett kalt rum i Sätra.

Annons

Marcus är 17 år och kommer närmast från Eskilstuna men är född i Dalarna. Han gick på truppgymnastik i Mora och både en annan gymnast och hans tränare tyckte han skulle söka cirkuslinjen.

– Linjen finns i Stockholm också men jag trivs inte i stora städer.

Gävle fick det bli, men avståndet är drygt 20 mil så blev det till att flytta. Eftersom cirkusutbildningen har riksintag fick Marcus hjälp med lägenhet via skolan.

Osett slog han till på att dela en trea i Campusområdet i Sätra med en kille från Högskolan. Rummet var möblerat.

– Byrån har jag tagit hit, säger Marcus.

Rummet är kalt. En smal säng, ett litet bord och en stol var allt som fanns. I övriga lägenheten finns ett köksbord och några stolar och så en soffa i vardagsrummet som ekar av tomhet. Tv:n i vardagsrummet har Marcus tagit dit.

– Jag trivs men är inte hemma så ofta, tränar mest.

Hyran finansieras via inackorderingsbidrag och föräldrar.

– Det var nervöst i början, berättar Marcus om att bo själv.

Men han tycker att det går rätt bra. Mat, köttbullar och makaroner eller pytt i panna, lagar han själv men tvättstugan vet han inte hur den fungerar. Han har inte ens varit där eftersom han inte förstår sig på bokningssystemet.

– Jag åker hem ungefär varannan månad och då tar jag med tvätten men det blir dyrt att åka.

Han saknar sin familj, mamma, pappa och fem syskon en del. Omställningen blev rätt stor men han har skaffat sig bra vänner i Gävle.

– Vi hälsar på varandra på kvällarna ibland, annars läser jag läxor, duschar, lagar mat och sitter vid datorn.

Tv-tittande blir det inte så mycket av eftersom han bara lyckats få in fyra kanaler.

– Jag ringer hem ofta och familjen har hälsat på. Det skulle vara roligare med korridorboende. På helgerna vill man inte gå och lägga sig för man vet att det inte finns någon där när man vaknar.

På ytterdörren finns uppgifter om vart han ska vända sig om det blir något problem med lägenheten. Vart han ska vända sig om han själv får problem eller blir sjuk vet han inte.

– För någon vecka sedan blev två av mina klasskamrater som bor ihop sjuka. De ringde mig sent på kvällen och ville jag skulle köpa mat.

Marcus fick cykla på natten från Sätra för att köpa hamburgare och leverera till sjuklingarna på Söder. Skulle han själv bli sjuk hoppas han att de ställer upp för honom.

– Jag trivs och stannar nog kvar bara jag har mina vänner. Utbildningen är viktigast.

Mer läsning

Annons