Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tro inte på julens glädjedödare

Äntligen framme!
I morgon, när Bengt och Benjamin klingat ut, är det dags. Och som jag har längtat.
En bit hårt tunnbröd med smör och extra lagrad kryddost, sillbiten, rödlöksringarna, potatisen på tallriken och den immiga snapsen i glaset - då är det äntligen jul.

Annons
Andra får förtala julen och julmaten. Jag tycker alltihopa är härligt. Att släpa in ett träd och klä ut är fullständigt absurt - och alldeles underbart. Pampiga amaryllis och doftande vita hyacinter är ren skönhet.

Och julmaten är nyttig. Det vill jag gärna tro och jag har en del bra argument. Sill och lax är firrar med bra fett. Skinkan är mager. Vitkål, rödkål och grönkål är extremt nyttigt. Vikabröd är fiberrikt.
Snapsen är bra för matsmältningen och köttbullar, Jansson och prinskorv är bra för själen.
Kakor hoppar jag gärna över men jag är övertygad om att de botar lättare vinterdepressioner hos andra, precis som toarullstomtar och glittergirlanger.

Och det bästa av allt
- maten är klar, det är bara att koka potatis och plocka fram delikatesserna. Inte fundera, inte skriva listor, inte handla, inte släpa kassar.

Tro inte glädjedödarna, de försöker bara göra sig märkvärdiga med sina ojanden. Två gånger om året kommer de loss med sina jeremiader över hur hemskt allting är - vid jul och semestern. Många av dem verkar vara kvällstidningsjournalister också att döma av mängden artiklar med rubriker som " Så klarar ni semestern", "Så överlever ni julen". Ja ja, deras släkt kanske är värst och vräker på med för mycket klappar och är mer otrevliga och besvärliga än andra människors mostrar och fastrar. Eller så måste de bara få skriva om något annat än Kicki Danielsson och Robinson-Robban ibland.

Mig lyckas de inte lura. Julen är kort, ovanligt kort i år. Om några dagar är det vardag igen med vanligt käk. Då kan vi äta som vanligt, råkost eller stuvade makaroner och dricka vatten till maten. Då när bara barren är kvar i hörnorna, julklappspapperen har gått till återvinningen, amaryllisen har vält ovanpå stearinfläckarna.
Tills dess ska jag njuta av dopp, nattliga skinkmackor och helt onödiga knäckar.

Gör det ni också, ha en riktigt GOD jul!

LOTTEN LÖFBLAD
Redaktör för Mat&Dryck

Mer läsning

Annons