Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utrikesfödda kvinnor föder fler

/

De utrikesfödda mammorna bidrar i allt högre grad till barnafödandet i landet.
Förra året hade vart femte barn som föddes en mamma som var född i ett annat land än Sverige.

Annons

För snart tjugo år sedan hade drygt vart tionde barn som föddes en utrikesfödd mamma.
Skulle svenskfödda mammor föda lika många barn som de utrikesfödda skulle Sverige inte vara beroende av invandring för att slippa minus i befolkningsstatistiken, visar statistiken från SCB.

Förra året födde utrikesfödda mammor nämligen i genomsnitt 2,21 barn medan svenskfödda mammor födde 1,82 barn. För att nå en balans där befolkningen ersätter sig själv krävs att det föds minst 2,1 barn per kvinna.

Vart tionde barn som föddes förra året har en mamma som kommer från ett medelutvecklat land utanför Europa, som Irak, Iran och Thailand. Bara två barn av hundra har en mamma från något annat nordiskt land – 1980 var det den vanligaste gruppen mammor födda utanför Sverige.

Även om utrikesfödda kvinnor föder fler barn än svenskfödda så anpassar de i stort sitt barnafödande till de svenska mammornas. Kvinnor födda i Norden, EU, Chile, Sydkorea och USA föder ungefär lika många barn som svenskfödda kvinnor. Men också mammor födda i medelutvecklade länder utanför Europa närmar sig ”den svenska modellen”.

Jobb, utbildning och ekonomi har betydelse för när det första barnet föds.
Men att fler får första barnet sent betyder inte att fler kvinnor förblir barnlösa, enligt SCB som särskilt tittat på de svenskfödda mammornas mönster. Tvåbarnsnormen är också stark – kvinnor som får sitt första barn sent skaffar ofta ett till ganska snart. Däremot får allt färre kvinnor ett tredje barn, enligt SCB:s prognos. En förklaring är att den ökade medelåldern bland förstagångsmammorna innebär att de inte hinner med att få ett tredje barn.

Mer läsning

Annons