Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilket flyt - nu kan jag simma!

/

GÄVLE När fyra gymnasieelever från Borgarskolan skulle välja projektarbete valde de att starta en simskola för flickor med utländsk bakgrund.
I går var det avslutning med fika och diplomutdelning på Valbobadet.
- Det är så kul att se deras framsteg, säger Pernilla Fyhr.

Annons
Anna Isberg, Pernilla Fyhr, Sandra Larsson och Cecilia Jonsson läser samhällsvetenskapsprogrammet på Borgarskolan i Gävle. Under ett par veckors tid har de anordnat en simskola för flickor med utländsk bakgrund som ett projektarbete i skolan.
- Vi tog kontakt med invandrarcentrum och fick en lång lista på föreningar som vi kunde kontakta, berättar Sandra Larsson.
De spred information om sin simskola och trodde egentligen att äldre kvinnor skulle nappa på erbjudande. Men i stället har gruppen bestått av ett gäng tjejer i 15-årsåldern från bland annat Thailand, Burma och Irak.
Några har bott i Sverige mer än ett år, andra bara ett par månader och förstår ännu inte så mycket svenska. Därför har instruktörerna från Borgarskolan fått använda en hel del kroppsspråk för att göra sig förstådda.
- I början vågade de knappt gå ned i vattnet, säger Cecilia Jonsson.
Men efter de sju lektionerna kan simeleverna ta sig fram både genom ryggsim och bröstsim. Rädslan att få vatten över huvudet är borta och att hoppa i från kanten är inget problem.
- Vi visste inte vilket mål vi skulle sätta upp, men kom fram till att huvudsaken är att de kan känna sig bekväma i vattnet, säger Anna Isberg.
I går var det avslutning med fika och diplomutdelning. Deltagarna Shwe Aue, Day Mu Day, Sophia Htoo och Nancy Htoo kommer alla från Burma och lärde sig aldrig simma i hemlandet. De ger alla simundervisningen tummen upp.
Kan ni simma nu?
- Ja, bättre, säger Shwe Aue.

Anna Höglund
026-159631
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons