Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders prisades för hjälteinsats

/

GäVLE Anders Lundqvist räddade Astrid Hårsta ur hennes brinnande bil efter en krock på Brynäs i september. Nu har han belönats med utmärkelsen "Månadens skyddsängel" för sin modiga insats.

Annons
Anders Lundqvist var på väg ner till stan tillsammans med sin flickvän när de passerade korsningen Tredje tvärgatan/Brynäsgatan strax efter lunch den 23 september.
-Jag hörde en bil som tutade och sedan kom det en smäll. När jag såg vad som hade hänt tog jag upp telefonen för att larma men sedan såg jag att det började brinna och då lämnade jag telefonen till min flickvän och sprang fram till bilen som brann, berättar Anders Lundqvist.
Han öppnade dörren till saaben och ropade till sig en annan förbipasserande. Tillsammans hjälptes de åt att lyfta ut 78-åriga Astrid Hårsta ur bilen och lägga henne på marken en bit bort.
Tack vare Anders Lundqvists rådiga ingripande klarade sig Astrid Hårsta med axelsmärtor. Det hade kunnat gå mycket värre.
-Det brann ju i bilen så det är hans förtjänst att jag lever, säger Astrid Hårsta, som själv inte minns något av olyckan.
Hon tycker att det är ett bra initiativ av Skyddsnätet att dela ut utmärkelsen "Månadens skyddsängel" till Anders Lundqvist och passade dessutom på att dela ut en egen liten present och en blomma som tack till sin räddare. Från Skyddsnätet fick Anders Lundqvist en inramad illustration som delats ut till alla de 56 personer som hittills fått utmärkelsen. En utmärkelse som varje månad delas ut till någon som gjort en insats genom att rädda ett liv eller arbeta förebyggande för att förhindra olyckor.
-Anders hade sinnesnärvaro att göra precis rätt i den dramatiska situationen, det är inte alla som gör det och vi tycker att det här är ett exempel som är värt att uppmärksamma, säger Sofi Häggman, projektledare på Skyddsnätet, en organisation som drivs av Räddningsverket med stöd från ett 20-tal andra myndigheter och organisationer.
Prisutdelningen ägde rum i korsningen där olyckan inträffade, vilket väckte minnen hos Anders Lundqvist. Han tvekar inte om att han skulle göra likadant om något liknande händer igen när han är ute och promenerar.
-Nej, om man kan hjälpa till ska man göra det. Jag gjorde vad jag skulle vilja att andra gjorde om det hade varit jag som behövde hjälp, säger Anders Lundqvist.

Mer läsning

Annons