Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

080808 - ett magiskt datum

I dag är det 080808. Stig och Katarina får ett enkelt datum att gravera in i sina vigselringar men för oss i Sverige är det inte mycket mer än en rolig sifferkombination. För kineserna har siffran större betydelse eftersom den anses vara ett lyckotal. Det är alltså ingen slump att OS invigs i dag klockan 08.08.

På kinesiska heter siffran åtta ba och rimmar på fa som i sin tur betyder rik, framgångsrik. I Kina vill tusentals gifta sig just i dag. För oss här hemma i Sverige har siffran ingen speciell betydelse men det är ett enkelt datum att hålla i minnet. Det är också av den anledningen som Katarina Hyttmark i dag gifter sig med Stig Åström.

– Jag friade i höstas på fjällsemestern, berättar Stig och tittar kärt på sin Katarina.

– Och jag ville ha ett sommarbröllop och gå barfota och ha klänning, fortsätter Katarina leende.

De började leta datum. Under hela juli var Stigs mamma bortrest och själva hade de planerat in en semesterresa. Till slut fanns det inte så många helger kvar.

– Vi hade kunnat ta lördagen men då fyller Katarina år och den åttonde i åttonde 08 är lätt för mig att komma ihåg, skämtar Stig.

Många par väljer att gifta sig på årsdagen av när de möttes första gången eller av förlovningsdagen men för Katarina och Stig gick inte det.

De lärde känna varandra på bowlingen för 27 år sedan. Båda hade bowling som sitt stora intresse men att de skulle vara intresserade av varandra föll dem aldrig in. Båda hade förhållanden på var sitt håll.

Stig fick en son för 20 år sedan medan Katarina fick två döttrar för 19 respektive 18 år sedan. Men för nio år sedan var de båda singlar och då, äntligen, upptäckte de att de faktiskt tyckte om varandra mer än som vänner.

– När vi pratade kom det fram att vi haft ett öga till varandra genom alla år, berättar Stig.

Trots att de känt varandra sedan tonårstiden ser de gulligt nykära ut och kan liksom inte låta bli varandra.

Båda har de varit förlovade tidigare men aldrig gifta. Därför har de inte förlovat sig med varandra.

– Hon fick det här på fjället. Ett hjärta till hjärtat, säger Stig och visar Katarinas halssmycke.

Ett enkelt bröllop ska det vara med borgerlig vigselförrättare i Engelska parken i Mackmyra med de närmaste släktingarna och vännerna. Barnen ska givetvis vara med och blandrashunden Tindra som för övrigt kommer att bjuda på en överraskning vid vigselceremonin. På kvällen blir det fest för alla vuxna.

– Jag tjatade om att boka eftersom det kunde bli fullt, säger Stig som för övrigt tar sin hustrus efternamn och från och med i dag klockan ett heter Hyttmark i efternamn.

Tidigt i våras bokade de förrättare och det var nog tur det. Monica Andersson, som viger dem, har fått inte mindre än 25 förfrågningar. Sju ska hon klara av i dag.

– Jag börjar kvart i elva och håller på till kvällen. Eftersom det är cityfest blev det lite svårt med stadshuset men tre ska jag viga där och tre i Mackmyra. Förra året, 070707, var det inte lika många som ville gifta sig.

Även de andra vigselförrättarna har fått flera förfrågningar.

– Jag ska viga ett par klockan elva, nästa 12.30, tredje paret 13.30 och det fjärde 14.00, berättar Tommy Berger som lovar att para ihop rätt personer med varandra.

Andra som passar på att fira denna dag är givetvis 08:orna. Stockholmarnas egen fest innehåller bland annat frukost och karaoke för barnfamiljer i Globen, tunnelbanestationer bjuder på 08-kringlor, artister uppträder på Medborgarplatsen och i Kungsträdgården och under kvällen blir det dans och fyrverkeri som ska pågå i åtta minuter och åtta sekunder.

Även Svenska ölfrämjandet har uppmärksammat dagen och Monks café i Stockholm brygger hela dagen.