Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1 000 anställda fick tycka till

GÄVLEGävle kommun är en genomsnittligt bra arbetsgivare. Engagemanget bland de anställda är högt och de tycker att de själva gör ett bra jobb för invånarna.

Däremot har man lägre löner, färre utbildade, större svårigheter att förändra organisationen än i övriga landet. Dessutom har man lågt förtroende för sina chefer och många som planerar att söka andra jobb.
Det visar en omfattande undersökning som företaget Research International genomfört under våren med 1 000 anställda inom kommunen.
- Syftet är att bli ännu attraktivare som arbetsgivare. Vi får vara beredda att förändra organisationerna för att kunna locka de 2 000 nya personer som vi behöver den kommande tioårsperioden. Vi står inför ett paradigmskifte och måste kunna anpassa oss.
- Det låga förtroendet för cheferna beror nog på att vi har stora organisationer. Ju större organisationer, desto längre bort finns högsta chefen och då minskar också förtroendet. Det kan bli nödvändigt att dela upp organisationerna framöver, spekulerar Ann-Sophie Hansson, personal- och utvecklingsdirektör i kommunen. Hon är trots allt positivt överaskad över resultatet i undersökningen.

Enkätsvar
Mellan den 21 januari och den 18 mars har undersökningsföretaget jobbat med att skicka ut och samla in enkäter från ett representativt urval på 1 500 anställda bland grupperna chefer, lärare, förskollärare/fritidspedagoger, socialsekreterare, sjuksköterskor, övrig vårdpersonal samt teknisk personal/ ingenjörer. Svarsfrekvensen blev 70 procent, ungefär 1 000 personer, som har svarat på olika frågor som ger en bild av hur de upplever att arbeta inom kommunen.
I går presenterades resultatet av undersökningen, som kostat 100 000 kronor, vid en presskonferens.
Bäst möjligheter på jobbet verkar socialsekreterare och sjuksköterskor ha, medan övrig vårdpersonal ligger lägre i många punkter.
- Det beror på att det är många med låg utbildning och låga löner, menar Ann-Sophie Hansson.
I många delar ligger Gävle jämnt med ett riksgenomsnitt av andra kommuner, men i andra lägre och i en del även högre. Det går även att jämföra med undersökningar från det privata näringslivet.
Lönemässigt och vad gäller utvecklingsmöjligheter och upplevelsen av att man har befogenheter på jobbet så ligger man långt efter näringslivet.
- Men samtidigt känner 59 procent att de är engagerade i sina jobb. De söker sig till att jobba med människor. Vi måste använda engagemanget på ett positivt sätt. Bara 25 procent är positiva till sin lön. Men samtidigt så kan ett bra jobb och arbetsplats värderas högre för många, tror Ann-Sophie Hansson.
Hon tror att man ska få bra valuta för investeringen i undersökningen. Framför allt för att man ska kunna förbättra arbetsplatserna och få ner de dyra sjukskrivningstalen. Materialet ska nu bli underlag på kommunens olika förvaltningar för kommande prioriteringar. Samtal ska föras mellan politikerna och förvaltningsledningarna så att man ska få möjlighet och resurser att genomföra förbättringarna och nå goda arbetsplatser, hoppas hon.

MATTIAS JONSSON