Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1 000 lägenheter måste bort

SANDVIKENNärmare 1 000 lägenheter ska bort i Sandvikens kommun fram till 2010.

Annons
- Vi har nu gjort en total genomlysning av vårt lägenhetsbestånd, säger Håkan Bengtsson, ordförande i Sandvikenhus. Ska vi få lönsamhet på vår verksamhet måste vi gå fram på det här tuffa sättet.
I dag har Sandvikenhus ett sammanlagt bestånd på 5 500 lägenhet i alla större tätorter utom Österfärnebo.
Närmare 670 lägenheter står tomma i dag och det är för många.
- Vi har haft experthjälp i form av Marknadsanalys för att ta fram de rätta uppgifterna, fortsätter Håkan Bengtsson. Vad vi närmast ska göra är en långsiktig strukturplan för att kunna nå upp till en uthyrningsgrad av 95 procent till år 2010. I dag når vi knappt upp till 87 procent. Det är en tuff målsättning, men vi måste klara av den och slutligen blir det fullmäktige som får säga sista ordet.
Ändå finns det ett behov av lägenheter i Sandviken. Men det är de centralt belägna. Därför kan det också bli aktuellt att bygga lägenheter på den gamla tvättinrättningstomten på Barrsätragatan.

Stort intresse
- Ja, intresset för de nya lägenheterna är stort, säger också Ingvar Ryckertz, vd för Sandvikenhus. Framför allt i centrala Sandviken.
Nu behöver Sandvikenhus väl inte riva 1000 lägenheter eftersom det kan finnas annan verksamhet som de kan användas till.
Här finns fortfarande det norska intresset med i bilden, även om försäljningen har gått trögt i början.
För 50 år sedan bodde 37 000 personer i dagens Sandvikens kommun. Efter en rejäl befolkningsuppgång på 60-talet steg befolkningen till 45 000 för att nu åter vara nere på 37 000 innevånare.
- Vad som skedde under 60-talet var att flera bostadsområden som Björksätra, Norrsätra och Vallhov byggdes, fortsätter Ingvar Ryckertz. Där ligger problemet.
Det höghus som eldhärjades i Norrsätra i slutet av juli ingår i den framtidsversion som Sandvikenhus presenterade för sex månader sedan.

Etagevåningar
- Endera ska vi renovera översta våningen till då befintligt skick eller ska vi följa framtidsplanen och bygga etagevåningar, menar Ryckertz. Vi har begärt in offerter och ska få svar på det under oktober och sedan ska styrelsen se om det går att få lönsamhet i projektet.

Klart är att Sandvikenhus har flera stora frågor som måste lösas den närmaste tiden.

JÖRGEN LARSSON