Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1 000 lämnar jobben i Gävle

GÄVLE
På måndag tar kommunalarna på sig sina röda strejkjackor igen.
Efter en månads uppehåll är det dags igen i Gävle, om nu inte konflikten mot förmodan får en lösning under helgen.

Runt tusen personer lämnar sina jobb. Städningen i kommunens lokaler upphör, liksom matserveringen vid skolorna. En hel mängd idrottsanläggningar stängs igen.
Och nu är det inte en tidsbegränsad strejk.
- Nu rullar det på tills konflikten är löst. Det är svårt att säga från vår horisont hur långt det är kvar. Jag hoppas innerligt att det blir före semestrarna, säger Hans Forsberg, ombudsman för Kommunal i länet.

Efterlyser resultat
Han tycker att konfliktviljan är fortsatt stark, men medger att medlemmarna efterlyser ett resultat. Det börjar dra ut på tiden nu.
- Men det är inget missnöje med förhandlarna. Snarare med att arbetsgivarna fortfarande tycker att våra krav är för höga. Om man värnar om den offentliga sektorn måste man ha en skälig prislapp, menar han.
Under den förra strejkperioden var 1 200 medlemmar uttagna i Gävle. Eftersom barnskötare och dagbarnvårdare undantas nu så blir det ett par hundra färre. Parkeringsvakterna fortsätter dock att vara uttagna och har snart strejkat en månad.

Tjänstemän strejkar
Även medlemmar inom kommunaltjänstemannaförbundet kommer att tas ut i sympatistrejk nästa vecka.
Det handlar om tolv personer som arbetar vid olika förvaltningar. Det är dock en övervikt för medlemmar vid kommunala bolaget Gävle vatten, där sex personer tas ut i strejk.
Kommunalrådet Mats Ågren, s, ser inte fram emot en ny strejk med glädje.
Det finns en beredskap och man har sökt dispenser för olika personer. Under själva strejken kommer man att jobba på samma sätt som förra gången.
- Jag hoppas innerligt att den inte träder i kraft, säger han.
MATTIAS JONSSON