Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1 000 liter sprit beslagtogs

SANDVIKEN
Tusen liter smuggelsprit. Det blev resultatet av polisens och tullens tillslag mot en fastighet i Årsunda på torsdagen. En 30-årig gävlebo är fortfarande anhållen i sin frånvaro, misstänkt för grov olovlig befattning med smuggelsprit. Enligt uppgift befinner sig mannen utomlands. I Falun häktades i går en 49-årig man från Avesta, misstänkt för samma brott.

Annons
Husrannsakan
Vid torsdagens husrannsakan i Årsunda beslagtogs också förpacknings- och emballageutrustning. Polisen hittade även etiketter med namn på olika spritsorter.
Det var på torsdagsmorgonen som polis från Gävle och Avesta tillsammans med tullen slog till mot den ensligt belägna fastigheten i Årsunda. Gården ska ha fungerat som en omlastningsstation där spriten har buteljerats och ompaketerats för vidare transport. Under hela dagen i går arbetade polisen med att frakta bort ett stort antal dunkar och fat med smuggelsprit från gården.

Smuggelhärvor
Gefle Dagblad berättade i går om tillslaget i Årsunda och om den smuggelhärva som nu nystas upp till följd av det stora beslaget av smuggelsprit i Avesta nyligen. Där hittade polisen 12 000 liter 96-procentig sprit i ett garage i ett industriområde. Värdet av beslaget uppskattas till uppemot åtta miljoner kronor. Huruvida procenthalten i spriten som hittades i Årsunda är densamma som den som hittades i Avesta visste polisen i går ännu inte, men det är vad man misstänker. Troligtvis rör det sig om teknisk sprit.
När husrannsakan mot fastigheten i Årsunda gjordes fanns ingen boende eller annan misstänkt person på plats. Tillslaget hade i går, fredag, inte lett till ytterligare gripanden. Förundersökningen leds av kammaråklagare Margaretha Lidman Ling vid internationella åklagarkammaren i Uppsala.

Flera misstänkta
Enligt henne finns dock ett antal misstänkta personer i utredningen, förutom den 30-årige gävlebon och den häktade mannen i Falun.
Gävlepolisen samarbetar nu med Avestapolisen för att reda ut härvan. Det beslagtagna godset, som nu förvaras på olika håll i Gävle, har medfört ett omfattande administrativt arbete för polisen. Vilket ursprung smuggelspriten har eller vilken slutlig destination den haft är fortfarande okänt.
Flera poliser i Gävle finns i den utredningsgrupp som nu tillsatts för att åklagaren så snabbt som möjligt ska kunna väcka ett eventuellt åtal.