Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1 298 gästrikar utnyttjar RUT-avdraget

Under 2008 använde sig 1 298 gästrikar av RUT-avdraget för hushållsnära tjänster.

Fler låginkomsttagare än höginkomsttagare använde sig av avdraget.

Men i höst kan avdraget försvinna om den rödgröna koalitionen tar över makten i riksdagen.

RUT-avdraget infördes 2007 och innebär att den som beställer hushållsnära tjänster som till exempel hjälp med städning och tvätt får dra av halva kostnaden på skatten.

Statistiska centralbyrån, SCB, har sammanställt statistik över hur många som använt skatteavdraget för hushållsnära tjänster.

I Gästrikland var det 1 298 personer som använde sig av avdraget 2008. Ungefär 54 procent av dessa hade en årsinkomst på mindre än 320 000 kronor och 46 procent tjänade mer än så.

Bland de som tjänade mer än 600 000 kronor var det 183 personer som använde avdraget medan 362 personer som tjänade under 200 000 kronor utnyttjade avdraget.

Det var alltså dubbelt så många låginkomsttagare som höginkomsttagare som använde avdraget.

Men Socialdemokraternas riksdagsledamot Raimo Pärssinen från Hofors tycker att det är fel att bara se till antalet personer som utnyttjar förmånen.

– Höginkomsttagarna är många färre än låginkomsttagarna. Det är en mycket högre andel av höginkomsttagarna som använder det här avdraget. Jag tycker att det är fel med ett avdrag som mest gynnar de som har de största inkomsterna, säger Raimo Pärssinen.

Han vill avskaffa RUT-avdraget och i stället satsa pengarna i kommuner och landsting.

– Man kan skapa många nya jobb inom offentlig verksamhet och det finns enorma behov inom äldreomsorgen, sjukvården och barnomsorgen, säger Raimo Pärssinen.

Men den rödgröna oppositionens förslag får hård kritik från den moderate riksdagsmannen Tomas Tobé från Gävle.

– Jag har svårt att förstå varför man vill avskaffa en reform som har skapat tusentals nya jobb och som finansierar sig själv genom att svarta jobb blir vita, säger Tomas Tobé.

Han bedömer att uppemot 6 000 arbetstillfällen kommer att försvinna om RUT-avdraget tas bort och tror att det finns andra orsaker till den rödgröna oppositionens vilja att avskaffa avdraget.

– De har ideologiska skygglappar och tycker inte att den typen av jobb ska få finnas, säger Tomas Tobé.