Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1,3 miljoner till symfoniorkestern

GÄVLENästa vecka hamnar återigen den omstridda frågan om symfoniorkesterns storlek på kultur- och fritidsnämndens bord.

Frågan har länge splittrat ledamöterna. Men nu när politikerna i musikutredningen rekommenderar en satsning på 1,3 miljoner kronor har förslaget bred förankring.
- Utredningen är enig. Sen om våra moderpartier ställer sig bakom oss återstår att se, säger Odd Kjölsrud, m, som ingått i utredningsgruppen.
Musikutredningen tillsattes i juni förra året. Uppdraget har varit att kartlägga all musikalisk verksamhet och undersöka om bidragen som kommunen betalar ut fyller sina syften. Dessutom skulle symfoniorkesterns situation och utvecklingsmöjligheter analyseras.
Till en början var det tänkt att gruppen skulle vara klar i november i fjol. Men arbetet har fördröjts med fem månader och redovisningen ägde rum först igår.
Istället för att låta tjänstemän sköta utredningen har en representant från varje parti ingått i arbetsgruppen. I september hoppade folkpartiets Anders Hammar av utredningen eftersom han tyckte att den var för segdragen. Men bortsett från fp står representanter från samtliga partier bakom de 16 förslag som presenteras för kultur- och fritidsnämnden nästa vecka.
- Eftersom alla fått vara med kan man säga att utredningen har varit helt opolitisk. Det innebär att resultatet kan användas som utgångsmaterial oavsett hur det går i valet, säger Henrik Persson, c.
Symfoniorkesterns chef har länge signalerat att bemanningen måste bli större. 52 musiker är alldeles för få för att spela moderna kompositioner och stråkmusikerna riskerar att slita ut sig även om orkestern väljer att spela mindre krävande stycken.
Utredningen föreslår därför att kommunen ska satsa 1 miljon kronor på att anställa tre nya orkestermedlemmar och 300 000 kronor på marknadsföring.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se