Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100 jobb hotas när vårdadministration skärs ner

Ett hundratal jobb kan komma att försvinna när sjukvårdens administration i Gävleborg ska rationaliseras.
Främst är det läkarsekreterarna som kommer att bli färre.

Annons

Landstinget planerar en neddragning inom den så kallade verksamhetsnära administrationen, det vill säga de administrativa uppgifter som sköts av läkarsekreterare och vårdpersonal.

En effektivisering motsvarande 100 heltidstjänster ska genomföras. Kostnaderna ska sänkas med 20 miljoner kronor i år.

Hur detta ska gå till kommer att beslutas inom kort. Men tanken är att det administrativa arbetet ska rationaliseras. Enhetliga arbetssätt och rutiner ska införas i länet. Vissa arbetsuppgifter ska samlas på färre händer.

– Den som är bäst på att sköta en viss en uppgift ska få ägna sig åt den. Det blir effektivare än att sprida ut uppgiften på många, säger Kenth Larsson, chef för lednings- och verksamhetsstöd, som leder förändringsprojektet.

För läkarsekreterarna kan förändringen innebära omflyttningar, både organisatoriskt och geografiskt. Hur många som blir övertaliga är osäkert. Det är inte heller klart om det blir aktuellt med varsel.

Att läkarsekreterarna blir färre ska inte innebära att mer administration lyfts över på vårdpersonalen.

– Nej, vår ambition är tvärtom att vårdpersonalen ska få mindre administration och kunna koncentrera sig mer på vård av patienter. Det är en förutsättning för hela projektet, säger Kenth Larsson.

Läkarsekreterarna är organiserade inom SKTF. Många ser med oro på det som förestår, enligt avdelningsordförande Lotta Eriksson.

– Det är en stor omorganisation som inte kommer att gå obemärkt förbi. Det är svårt att i förväg veta hur det kommer att bli. Frågetecknen är många, säger hon.

Förändringarna inom den verksamhetsnära administrationen ska genomföras i höst.