Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100-tals stöttade flyktingarna

– Om Migrationsverket vill döda oss genom att skicka oss till Afghanistan, då dör vi hellre värdigt här i Sverige.

Det budskapet passade de hungerstrejkande flyktingarna på att skicka under manifestationen.

Polisen hade spärrat av flera gator längs demonstranternas väg från Rådhustorget upp till Migrationsverket på Söder. Hundratals personer deltog i tåget och stämde in i slagordsramsorna som ropades ut med megafon.

I de främre leden gick tre av de hungerstrejkande flyktingarna långsamt med stöd av vänner. I höjd med Konsum vid Södermalmstorg tog orken slut och de satte sig på trottoarkanten.

Längst bak i tåget gick advokat Tryggve Emstedt som företräder tre av flyktingarna.

– Det är positivt med en sådan uppslutning. Jag tror inte att politikerna kommer att kunna stå emot trycket när motståndet poppar upp på olika håll i landet, säger han.

När demonstrationståget nådde gräsmattan utanför Migrationsverket avlöste talen varandra. När flyktingarna fick hjälp att rada upp sig framför folkmassan hade många svårt att hålla tårarna tillbaks.

– Under resan hit var vi nära döden flera gånger. Vi har gömt oss i lastbilar och fartyg, några av de vi flydde tillsammans med dog av syrebrist eller drunkning. Om vi kunde leva där vi kom ifrån hade vi inte riskerat livet för att komma hit, säger Juma Lomane som översatte flyktingarnas tal.

Medan demonstrationen fortfarande pågick kom ambulanser och hämtade två av de hungerstrejkande flyktingarna.