Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

110 funktionshindrade får jobb

Kommunstyrelsen har beslutat att Gävle kommuns målsättning ska vara att 1,5 procent av de anställda ska vara personer med funktionsnedsättning. Det handlar om ungefär 110 personer som kommer att få jobba med bland annat parkskötsel och städning.

Den nya satsningen riktar sig framförallt mot de elever som går ut gymnasiesärskolan. Det är en grupp som tidigare har haft svårt att hitta ett jobb efter studenten. Målet är att minst 1,5 procent av kommunens anställda ska vara personer med funktionsnedsättning senast om fyra år.

– Vi har inte varit särskilt bra på att anställa personer med funktionsnedsättning. Det privata näringslivet har varit bättre än vi på detta, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, S.

Men nu ska det alltså bli en ändring. Redan i måndags började de första tidigare särskoleeleverna sin anställning på den kommunala enheten Markbyggarna. I ett första steg är det tänkt att 15 personer med funktionsnedsättning ska få jobb på Markbyggarna och längre fram kanske så många som 30 personer.

– De kommer att få arbeta med att röja buskage i bostadsområden och med städning på stan, berättar Börje Löf, chef för Markbyggarna.

– De kommer att finnas på alla förvaltningar. Tanken är att de anställda på Gävle kommun ska spegla hur det ser ut i samhället och då ska även den här gruppen finnas representerad, säger Björn Häägg, arbetsmarknadschef på Gävle kommun.

Han berättar att det kommer att ske en individuell prövning av varje person där man tittar på vilka förutsättningar det finns att hitta lämpliga arbetsuppgifter.

Anställningen finansieras till 75-90 procent genom lönebidrag från Arbetsförmedlingen. Resten av kostnaden får kommunen stå för. Men det är inte säkert att satsningen blir en kostnad för kommunen totalt sett. Om alternativet för de som nu får jobb hade varit att få försörjningsstöd från socialtjänsten så blir anställningen i stället en besparing.