Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

110 volt är max för Åke

SANDVIKEN
Medan bredbandskablarna rullas ut i Sverige finns det fortfarande personer som inte har ström till sina hus.

Annons
Nu har staten under några år ställt upp med stöd för att hjälpa de som inte har tillräckligt med ström i sina ledningar eller helt saknar el.
- Det är ett flertal i Gävleborg som fått statligt stöd för elektrifiering de senaste åren, säger Niklas Öberg på Länsstyrelsen.
Åke Olsson mellan Ockelbo och Lingbo är en av de som bara har 110 volt i elledningarna.
- Jag får strömmen från Banverket eftersom inlandsbanan går bredvid huset, säger Åke Olsson. Vi är många som får 110 volt av Banverket, men nu vill Banverket koppla bort alla privata kunder.
I så fall står Åke Olsson där utan ström. Närmaste elstation finns vid skjutbanan i Ekbo och dit är det ungefär tre kilometer. Där ska det finnas två abonnemang, men det är bara ett som används. Så det kan vara en lösning.

Eftersom Åke bor i huset året om vill han gärna ha elström.
- Därför har jag lagt in om det här statliga stödet, menar Åke.
I huset finns de vanliga elektriska maskinerna. De fungerar, men det går inte att belasta för mycket.
- Spisplattorna är väl inte speciellt snabba, skrattar Åke. Det går fortare att tända i spisen och koka morgonkaffet än det tar att använda plattan.
Nu lär det dröja innan Åke får ett besked.
- Det kan ta upp till ett år innan beslutet kommer, säger Niklas Öberg.

Jörgen Larsson
026- 27 75 96
jorgen.larsson@gd.se