Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

13 idéer – 13 stolar

Uppgiften var att göra en fällstol. Med ett vilande läge och ett aktivt sittläge, i skala 1:1 och materialet björkplywood. Men uppdraget skulle även tolkas personligt.

På bara tre veckor har studenterna i årskurs två på design- och träteknikprogrammet på Högskolan i Gävle tagit fram sina förslag.

– Det var jättekul att jobba med fällstolarna, säger Emilia Ölander. Nyttigt också att få prova sig fram och göra fel innan man kommer på hur man ska göra.

Stolarna är prototyper och det första steget i att ta fram en färdig produkt. Tretton designstudenter i årskurs två berättar om sina stolidéer.

1. Emilia Ölander – Elektriska stolen

Jag började med att fundera över vad en fällstol är? Att den är flexibel och bra om man bor trångt. Men jag ville ge den något mer extra. Att den skulle vara en inredningsdetalj när man inte sitter på den. Därför gjorde jag den som en golvlampa och kallar den elektriska stolen. Jag fick inspiration från en stol som redan finns men har ett rundare formspråk. Min är mer stilren.

2. Hedvig Broberg – Fella

Jag ville göra något annorlunda och valde att formge en fåtölj. Jag tolkade fällningsfunktionen till att kunna plockas isär och inspirerades av de klassiska solstolarna med hängande textil i en träram. Jag gillar kombinationen av hårt och mjukt, valde möbeltyg till sitsen och vita målade sidor. Den blir kompakt när den plockas isär och tar liten plats. Viktigt är att den är skön att sitta i.

3. Johan Svärd – Saxon

Jag har tänkt mig en extrastol som man kan ta fram när det kommer gäster. Lite annorlunda i formen och skiktlimmad eftersom den är böjd. Vinkeln i ryggen finns även i sitsen. Den var svår att få till men till sist blev det bra och böjningen gör den skönare att sitta på. Jag kombinerade plywooden med fyrkantig bockad stål.

4. Max Jäderkvist – Ihopvikbar

Det här är en stol som kan vikas ihop ungefär som ett pussel så att den tar mycket lite plats. Den blir nästan bara som en liten platta när den är ihopvikt och kan förvaras i ett litet utrymme. Metallstagen är ledade och kan röra på sig och dom har jag gjort själv.

5. Lina Forsberg – Skvättis

Jag ville göra en give-away-stol. Min tanke var en rolig och glad produkt, lätt att ge bort i ett platt paket som man får bygga ihop själv som en byggsats. Jag har målat den vit med stänk av pasteller och är nöjd med att den blev något mer än bara en extrastol att plocka fram vi behov. Som present gör den andra glada och dessutom är det spännande att få sätta ihop den och se vad det blir.

6. Kaj Westerlund – Polly

Jag har gjort en fåtölj och det coola är att den hålls ihop av enbart spännremmar. Den är lätt att producera och lätt att plocka isär. Hela fåtöljen kan produceras med en cnc-maskin som är ungefär som en laserfräs. Alla delar kan skäras till i ett svep och därför skulle den passa att massproduceras. Kan även läggas ihop till kompakt när den ska fraktas hem efter köp.

7. Sebastian Winding – Tunn

Jag har tagit fram en fällstol som är så tunn som det bara är möjligt. Målet var att den skulle mäta sexton millimeter som hopfälld och det gör den nästan. Den håller för en person på 80 kilo och det är starkt för en sits som bara är åtta millimeter tjock. Islagsmuttrarna är synliga och blir som dekor, den påminner om en packkartong som någon snabbt har gjort om till en stol. Jag är nöjd med att den blev enkel och ruffig.

8. Jessica Hammerin - Fjällstol

Jag har hämtat inspiration från kalla dagar i fjällen, när man längtar in i stugan och vill ställa en stol framför brasan. Inspiration till själva formen kommer både från en sparkstötting och en kälke i kombination med fladdermusfåtöljen. Jag har använt ett rent ullgarn i den stickade ryggen och träkulor för att få ledning åt alla håll, ungefär som kullager.

9. Ola Jeppsson - Ellips

Min pall heter Ellips. Jag ville lyfta fram materialet plywood och testa vad jag kunde få ut av det i form av flexibilitet, styrka och stabilitet. Lika mycket som jag ville hitta en form som var intressant. Därför är benen i metall, för att stå fria från plywooden. Jag lekte med formen och gjorde ett ryggstöd som fälls upp ur hela formen. Det blev en bra svikt i sitsen som även är stabil.

10. Max Strandvik – Arc

Stolen låser sig själv när man fäller upp den. Isärplockad kan man lägga delarna tätt i samma kurva. Inga tillbehör behövs, bara plywooden. Jag ville göra en enkel stol utan beslag eller limskarvar. Det tog lite tid att hitta en form som passade alla delar. Men till sist blev den bra.

11. Marie Åberg – Mischmasch

Jag kallar min trasmattestol för Mischmasch. Jag är intresserad av hållbar ekodesign och ville ha den ingången. Tanken är en enkel form som inte ger onödigt svinn när den skärs till. Stolen kommer hem utan textil, men med hål att trä i för att sätta sin egen prägel. Jag har valt gamla mattrasor, men man kan lika gärna använda skärp, slipsar, t-shirtar eller något annat som man gillar. Med en personlig relation till sin stol som dessutom är lätt att göra om blir den mera hållbar.

12. Sofia Piccolo – Xtra

Stolen heter Xtra och namnet beskriver vad den är till för. Lätt att ta fram när man får oväntat besök. Sitsen glider i ett spår i sidan och när den fälls ihop åker den in i sig själv och blir helt platt. Inget som sticker ut. När gästerna har gått är den lätt att stoppa undan. Staget är av bockat järn och formen är ren med mjukt rundade hörn.

13. Simon Lönndal Jonsson – Cirka

Om ryggen fälls fram blir stolen ett bord. Särskilt om man bor kompakt kan det vara fiffigt med två möbler i samma. Ryggstödet är vinklat som på en vilstol och när det fälls fram till ett bord blir ett utrymme för förvaring av dynorna under skivan. Skivans fäste rör sig i cirkeln där ett fräst spår fungerar som låsfunktion. Jag fick idén från en gammal leksakslåda och tyckte den var kul.